ГоловнаСуспільствоПодії

У Полтавській області знайшли рекордно велике поле снодійного маку

Цей випадок є безпрецедентним за всі роки роботи поліції.

У Полтавській області виявили рекордно велике поле нарковмісного маку розміром 240 га. Про це повідомляють у пресцентрі Нацполіції з посиланням на голову відомства Сергія Князєва.

Він зазначив, що цей випадок є безпрецедентним за всі роки існування України. Вартість готової для споживання наркоречовини, яку можна виготовити з такої кількості маку, - 7 мільярдів гривень.

Фото: npu.gov.ua

Культивування наркотичного маку без дозвільних документів здійснювало одне з агротовариств Полтавської області. В рамках справи було проведено експертизу, для якої взяли зразки понад тисячі рослин з цього поля. Згідно з експертними висновками, ці рослини за документами значилися як олійний мак, проте насправді виявилися снодійним маком. Вони містять наркотично активні алкалоїди опію: морфін і кодеїн.

Фото: npu.gov.ua

Відповідно до постанови райсуду Полтави від 19 липня, поліцейські приступили до знищення снодійного маку.

За словами фахівців, на земельній ділянці вирощувалося майже 350 мільйонів нарковмісних рослин маку. З цієї кількості можна було б виготовити не менш ніж 70 тонн макової соломи. На "чорному ринку" таку кількість наркотику можна було б продати за 7 мільярдів гривень.

Фото: npu.gov.ua

Після накладення на вказану землю арешту поліцейські ще впродовж півтора місяця проводили заходи з недопущення витоку нарковмісних рослин у нелегальний обіг.

"Півтора місяця ми боролися в Жовтневому суді Полтави за отримання рішення про знищення незаконного посіву. За цей час нам двічі відмовляли і більш ніж сім разів відкладали дату проведення засідання. Неодноразово пропонували слідству передати "під зберігання" поле стороннім організаціям. І тільки вчора нарешті Апеляційний суд Полтавської області надав постанову поліції про негайне знищення цього посіву", - зазначив Сергій Князєв.

За цим фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 310 (посів або вирощування снодійного маку чи конопель) Кримінального кодексу України. Керівництву агротовариства загрожує до семи років позбавлення волі.

Нагадаємо, в червні в Запорізькій області поліцейські виявили плантацію марихуани площею понад 5 га, де вилучили понад 6000 кущів канабісу. Встановлено, що члени цього угруповання вирощували марихуану і збували її на територію окупованого Криму.

За цінами "чорного ринку", загальна вартість вилученого - майже 7 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram