ГоловнаСуспільствоЖиття

Епіфаній спростував наявність розколу в ПЦУ

У ПЦУ не згодні з "окремими висловлюваннями" патріарха Філарета.

Епіфаній спростував наявність розколу в ПЦУ
Фото: Макс Требухов

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відкидає наявність розколу в Православній церкві України. Про це глава ПЦУ повідомив у вівторок в Маріуполі, передає прес-служба Київської митрополії ПЦУ.

"Розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві", - заявив Епіфаній.

Коментуючи останні публічні заяви патріарха Філарета, Епіфаній зазначив, що в Українській православній церкві високо шанують патріарха, однак важко погодитися з його окремими висловлюваннями.

Митрополит також висловив упевненість в тому, що на нинішньому етапі ПЦУ, перш за все, потрібно рухатися вперед і розвивати майбутнє.

"Віримо в те, що в подальшому будемо рухатися вперед і розвивати нашу Церкву, і йти до визнання нас з боку інших помісних церков. Перед нами стоїть багато завдань, які повинні втілювати в життя як визнана Церква", - зазначив глава ПЦУ.

Він підкреслив, що до початку Об'єднавчого собору такі структури, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, були розпущені.

 "Зараз фактично і юридично в Україні не існує таких структур як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, тому що ми об'єдналися, і ці колишні структури увійшли в єдину Церкву, виконавши свою історичну місію. Всі прагнули до визнання Української церкви, і ми змогли отримати синодальний томос, який навіки стверджує той факт, що ми є єдиною помісною православною церквою", - резюмував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Нагадаємо, раніше почесний патріарх Філарет заявив про своє право скликати Собор для зміни статуту помісної церкви. В свою чергу, Епіфаній вказав на відсутність підстав для скликання Помісного Собору і зміни статуту ПЦУ, оскільки через це помісна церква може втратити Томос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram