ГоловнаСуспільствоЖиття

Гудзяк про аборти: є речі, в яких християнство ніколи не піде на компроміс

На його думку, сьогодні люди хочуть панувати над життям.

Гудзяк про аборти: є речі, в яких християнство ніколи не піде на компроміс
Борис Гудзяк

Аборти належать до тих речей, в яких католицька церква ніколи не піде на компроміс, але сьогодні має велике значення, як про це говорити. Таку думку в програмі KishkiNA висловив єпископ Української греко-католицької церкви, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк.

"Ви знаєте, що Радянський Союз - це перша країна, яка не тільки легалізувала аборти, але і створила цілу програму. Досі в деяких пологових будинках, коли приходить жінка, яка має дитину або двох, перше питання, яке їй задають: "А чи не хочете ви зробити аборт?". Тобто є система, яка побудована не тільки на легальності, а й на заохоченні. Ми бачимо, що в західній Європі люди вже не хочуть мати дітей. Ми хочемо панувати над життям, визначати, коли воно починається, у відповідний нам час його обривати - в лоні, старості або слабкості. Це речі, з якими Євангеліє і християнство не може і ніколи не піде на компроміс. Але як про це говорити?" - зазначив священнослужитель.

"Сьогодні, проповідуючи в церкві, є велика ймовірність того, що там присутня велика кількість жінок, які робили аборти. І що ти будеш говорити, що всі вони вбивці? Чи допоможе це людині духовно зростати? Тому Папа Франциск, знаючи ситуацію, що склалася, проголосив рік католицького милосердя. Католицька церква цілий рік замислювалася, молилася, осмислювали, писала про факти божого милосердя. Ми - мізерні, слабкі. Дивіться, яка в нас політика, яка в нас економіка на цій багатющій землі - врожайність, природні багатства, висока освіта. Але ми не можемо налагодити систему життя за певними моральними правилами, принципами, які дають життя", - зазначив Борис Гудзяк.

На його думку, така ситуація призвела до того, що досягнення 20 століття обернулися проти людей.

"Подивіться, як західне суспільство, західна Європа, в'їжджала на білому коні, на швидкісних поїздах вривалася в 20 століття, пророкуючи технічну революцію. І що сталося? Перша світова війна. Масакра. Жахливі масакри між народами, які мали католицьку традицію. Фронт протяжністю 11 км і шириною 2 км, за 300 днів там загинули, пропали або були покалічені 850 тисяч людей. Це 3 тисячі щодня. А ми йшли до прогресу. Технології використовувалися, щоб вбивати. Потім були ГУЛАГи, які науково вивчав Гітлер, щоб створити Аушвіц. Потім за тими підручниками навчався Саддам (Хусейн, - ред.). Людина грішна, а сьогоднішня культура не хоче цього визнавати. Ми не любимо реальність, ми хочемо фантазій. Ми потребуємо Божої благодаті і Божого милосердя", - резюмував єпископ УКГКЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram