ГоловнаСуспільствоВійна

РФ побудувала паркан на адмінкордоні Криму і України (оновлено)

Загородження сягає 60 кілометрів завдовжки і двох метрів заввишки.

РФ побудувала паркан на адмінкордоні Криму і України (оновлено)
РФ построила забор на админгранице Крыма и Украины
Фото: twitter.com/rianru

Федеральна служба безпеки Росії повідомила про завершення будівництва загороджень на кордоні України й анексованого Криму.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначають, що паркан, зведений на Перекопському перешийку, "обладнано високоточною технікою і колючим дротом".

Як повідомляють у ФСБ, система загороджень завдовжки понад 60 км оснащена декількома сотнями сигналізаційних датчиків і складається з двох комплексів. Основу першого з них становлять вібраційні датчики, а другого - радіопроменеві.

В'їзду у Крим через Перекопський перешийок, з Херсонської області - єдиний законний, згідно з українським законодавством.

"Використання цих комплексів на кримській ділянці кордону необхідне через низку загроз, таких як спроби прориву диверсійно-розвідувальними групами суміжної держави на територію Криму, спроби організації контрабанди зброї, боєприпасів, товарів і вантажів, тютюнової та алкогольної продукції, ПММ, наркотиків, психотропних речовин, порушення держкордону і її режиму з боку українських громадян з господарсько-побутовими цілями", - цитує ТАСС повідомлення ФСБ.

Оновлення. У Державній прикордонній службі України агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили появу загороджувальних конструкцій на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, яких при цьому не видно з материкової частини країни.

"Цю конструкцію не видно з материкової України, тобто вона розташована більше в глибині (півострова, - ред.). За наявною у нас інформацією, конструкція досить "сира". Там встановлювалися прилади, які ще не апробовані і тільки недавно розроблені", - розповів речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

За його словами, розробляло їх нібито російське підприємство "Дедал".

"Те, що конструкція навряд чи буде працювати ефективно, може свідчити той факт, що буквально місяць тому, в листопаді, керівник цього підприємства був затриманий правоохоронними органами в окупованому Криму за спробу дачі хабара у 2 млн руб співробітникам ФСБ у Криму за підписання актів про введення в експлуатацію цього комплексу", - зазначив Слободян.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим навесні 2014 року. У вересні минулого року Росія оголосила тендер на будівництво 50 км загородження на адміністративному кордоні з анексованим Кримом з початковою вартістю 212 млн рублів.

Арсеній Яценюк на посаді прем'єр-міністра у 2014 році оголосив про початок реалізації масштабного проекту "Стіна", який передбачає інженерне облаштування понад 3 тис. км українсько-російського кордону. Серед завдань проекту - зупинити нелегальну міграцію, контрабанду, проникнення диверсійних груп і переміщення зброї та радіоактивних матеріалів. Реалізація проекту мала зайняти чотири роки (2015-2018). Поки що його реалізують тільки в Харківській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram