ГоловнаСуспільствоВійна

Волкер про загострення на Донбасі: Це частина циклу

Перед початком режиму припинення вогню намагаються захопити додаткову територію.

Волкер про загострення на Донбасі: Це частина циклу
Фото: Сергей Нужненко/Радио Свобода

Загострення ситуації на Донбасі перед початком дії режиму припинення вогню циклічне.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

За його словами, перед початком дії чергового режиму припинення вогню на Донбасі часто намагаються захопити додаткову територію.

"Це частина циклу: ситуація то загострюється, то заспокоюється. Досягнуто домовленості про припинення вогню в кінці серпня. Часто перед тим, як почне діяти режим припинення вогню, відбуваються зусилля із захоплення додаткової території, щоб вирівняти лінію", - сказав Волкер.

Нагадаємо, 22 серпня Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі домовилася про припинення вогню з 29 серпня.

Наприкінці червня ТКГ домовилася про чергове, "хлібне", перемир'я на час збирання врожаю. Режим припинення вогню порушувався з першої доби, проте число обстрілів було значно меншим, ніж раніше. У перші дні після оголошення перемир'я бойовики відкривали вогонь переважно до 10 разів, а потім обстріли почастішали. 8 серпня вже було зафіксовано 36 обстрілів позицій ЗСУ.

9 серпня спостерігачі ОБСЄ заявили про завершення ефекту від "хлібного" перемир'я. У середньому, за їхніми даними, "режиму тиші" дотримують близько двох тижнів, потім обстріли поновлюються.

Раніше волонтери зазначали, що, користуючись так званим "перемир'ям", окупаційні війська безкарно будують опорні пункти в "сірих" зонах, а Росія жене на окуповані території нові поїзди і вантажівки зі зброєю та особовим складом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram