ГоловнаСуспільствоЖиття

З початку року в Україні було удвічі більше "мінувань", ніж за весь минулий рік

Найбільше повідомлень зареєстровано в Харкові.

З початку року в Україні було удвічі більше "мінувань", ніж за весь минулий рік
Фото: Сергей Нужненко

З початку року в поліцію надійшло понад 1,5 тисячі неправдивих повідомлень про замінування. У той самий час за весь 2017 рік було зареєстровано 700 таких повідомлень.

Про це повідомив перший заступник голови Нацполіції - начальник кримінальної поліції В'ячеслав Аброськін.

Він розповів, що такі злочини найбільш характерні для великих міст. Так, найбільше хибних повідомлень про замінування цього року зареєстровано поліцією в Харкові (майже 1 тис.), у Львівській області (155 анонімних повідомлень), Києві (122), в Одеській області (40) і Дніпропетровській (33).

Найчастіше "мінують" магазини і торгово-розважальні центри. З початку року в Україні зареєстровано майже 600 таких випадків. Крім того, 550 разів "мінували" підприємства, установи і організації та близько 90 разів - приміщення органів влади.

"Більшість повідомлень надходить на електронні адреси - 985 випадків із 1500. При цьому значна кількість ip-адрес відправників зареєстрована на території Російської Федерації", - зазначив Аброськін.

Він підкреслив, що на реагування на такі повідомлення витрачаються значні ресурси.

"Ми змушені залучати багато ресурсів, щоб реагувати на такі повідомлення. Задіюються працівники поліції, ДСНС, медики, інші служби. Крім того, доводиться здійснювати евакуацію персоналу і відвідувачів. Припиняється робота самих об'єктів, на які були спрямовані такі протиправні дії. І всі такі повідомлення спрямовані виключно на нагнітання напруження в суспільстві і дестабілізацію ситуації в країні. Тому звертаюся до наших громадян з проханням: з розумінням ставитися до таких перевірок, адже вони необхідні в разі таких повідомлень", - додав Аброськін.

Нагадаємо, незалежно від мотивів "телефонних терористів", їхні дії караються позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторний дзвінок зловмисника можуть засудити на термін від чотирьох до восьми років.

"Аноніму" також доведеться компенсувати витрати державних і комерційних установ, які зазнали збитків від його дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram