ГоловнаСуспільствоЖиття

Вселенський Патріарх вказав Москві на її місце в церковних відносинах з Україною

Константинополь не визнає передачі канонічної Київської митрополії Московському патріархату.

Вселенський Патріарх вказав Москві на її місце в церковних відносинах з Україною
глава Константинопольской церкви патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною. Про це Вселенський Патріарх Варфоломій заявив під час поминального богослужіння з нагоди 40-го дня від упокоєння митрополита Перги Євангела 1 липня.

Повідомлення прес-служби Вселенського патріархату опублікував у фейсбуці керівник інформаційного відділу Київської патріархії УПЦ архієпископ Євстратій (Зоря).

"Константинополь ніколи не видавав дозволи передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита в Москві на умовах його обрання соборно в Києві на місцевому Соборі і при безумовній згадці Вселенського Патріарха. Це сказано в Томосі про автокефалію, що Матір-Церква дарувала Польській церкві: Наш Престол не визнав відділення Київської Митрополії та залежних від неї православних Церков Литви і Польщі і їх приєднання до Московської церкви, що було здійснено проти канонів і не були дотримані права Київського митрополита, який носив титул Екзарха Вселенського Престолу", - сказав патріарх Варфоломій.

Він заявив, що Вселенський Престол бажає "відновлення єдності в Україні розділеного церковного тіла - десятків мільйонів вірян, хрещених і просвічених безпосередньою турботою і місіонерською діяльністю Вселенського Престолу".

"Вселенський Патріарх Варфоломій сказав про свою незмінну турботу/зацікавлення в розв'язанні/лікуванні українського церковного питання і відновлення єдності розділеного церковного тіла в країні. Його Святість нагадав про те, що Константинопольська Церква завжди дбала та вирішувала багато складних церковних питань в інтересах народу Божого і збереження Всеправославної єдності, і сьогодні бореться для врегулювання церковних справ в Україні", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що архієреї УПЦ МП відмовилися переходити до Константинопольського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram