ГоловнаСуспільствоЖиття

Фінансове становище внутрішніх переселенців погіршилося за три останні місяці, - МОМ

"Конфлікт на сході України підірвав здатність людей долати труднощі".

Фінансове становище внутрішніх переселенців погіршилося за три останні місяці, - МОМ
Фото: Анна Стешенко

За три останні місяці фінансове становище внутрішньо переміщених осіб погіршилося.

Про це на прес-конференції заявив голова представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Томас Лотар Вайс, передає кореспондент LB.ua.

"За три останні місяці фінансове становище внутрішньо переміщених українців погіршилося. 54% ВПО витрачають свої кошти тільки на харчування і змушені економити навіть на цьому. Це підтверджує опитування, проведене при фінансуванні ЄС у березні 2018 року. Цей показник зріс на 10% порівняно з попереднім опитуванням у грудні 2017 року", - заявив він.

Дані опитування показують, що середньомісячний дохід одного члена домогосподарства ВПО становить 2239 грн. І це менше, ніж 2446 грн, зафіксованих у грудні 2017 року.

Середньомісячний дохід залишається нижчим за фактичний прожитковий мінімум, який розрахований Мінсоцполітики в березні цього року на рівні 3215 грн. Чверть опитаних домогосподарств ВПО має середньомісячний дохід до 3 тис. грн, тоді як майже половина сімей ВПО живуть на 3-7 тис. грн на місяць.

"Конфлікт на сході України підірвав здатність людей долати труднощі", - вважає Вайс.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, своєю чергою, погодився з тим, що ситуація з ВПО залишається складною.

"Динаміка гостроти питань ВПО, на жаль, залишається без зміни. Хоча не можна сказати, що уряд нічого не робить для поліпшення добробуту ВПО. Зокрема, збільшено виплати компенсації за оренду житла в поточному році", - нагадав він.

Дані опитування також показують, що медичне обслуговування є недоступним для більшості вимушених переселенців через високу вартість ліків і послуг. Частина ВПО, задоволених доступністю медичних послуг, різко знизилася з 85% в грудні 2017 року до 62% в березні 2018 року.

Ситуація із зайнятістю залишається відносно стабільною з червня 2017 року. На цей момент працевлаштовані 48% ВПО, 12% - активно шукають роботу, основна частина з них - це жінки (78%). Майже 40% серед тих, хто шукає роботу, відзначили, що головною проблемою є відсутність вакансій.

Опитування проводили навесні 2018 року на декількох рівнях: 2420 ВПО опитано в режимі інтерв'ю в 300 територіальних одиницях, а також 4013 - методом телефонного опитування, 1253 - опитано серед тих, хто перетинав лінію зіткнення.

Нагадаємо, раніше Німеччина виділила Україні 9 млн євро на житло для переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram