ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко переніс День прикордонника на 30 квітня

Президент підписав відповідний указ.

Порошенко переніс День прикордонника на 30 квітня
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заснував День прикордонника України, який щорічно відзначатимуть 30 квітня.

Про це він заявив з нагоди 100-річчя створення прикордонного відомства.

"Звичний для всіх травневий День прикордонника має свою історію, але вона не наша. Він походить від дня Прикордонних військ КДБ СРСР. Хіба це доречно для незалежної нашої держави? Питання риторичне. І для цього професійного свята ми знайшли іншу дату", - сказав президент.

Раніше День прикордонника відзначали 28 травня - цього дня 1918 року було створено прикордонну охорону кордонів Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки.

"Як президент України і верховний головнокомандувач я прийняв рішення про зміну дати святкування професійного свята прикордонників. Підписав Указ про встановлення Дня прикордонника 30 квітня - на честь 100-річчя нашої прикордонної служби. Це свято має, нарешті, стати співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні, а сучасна Україна є історичною наступницею УНР і Гетьманської держави", - сказав Порошенко.

Він також зазначив, наприкінці квітня 1918 року зародилася українська прикордонна служба.

"(УНР), звільнивши більшу частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон з Росією і тодішнім Доном... виставила варту, дві гармати, розгорнула під їх салют наш прапор... Згодом козаки принесли два високі стовпи, помалювавши їх жовто-блакитною фарбою, яку знайшли на станції, на кожному з двох стовпів намалювали тризуб, а під ним написали "УНР". Священик відслужив молебень, окропив святою водою прапори... Коли стовпи закопали в землю, музика заграла наш гімн, гармати дали салют, а козаки вигукнули "слава". Так зароджувалася наша прикордонна служба", - пояснив президент.

Нагадаємо, раніше Порошенко оголосив день запуску патрульної поліції Днем поліції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram