ГоловнаСуспільствоЖиття

​Розстріли на Інститутській: суд допитує родичів героя Небесної сотні Олексія Братушки

Учора Святошинський суд Києва заслухав свідчення рідних героя Небесної сотні Олексія Братушки. Як вже писав LB.ua, у справі розстрілу на Інститутській 20 лютого 2014 року судять п’ять колишніх бійців “Беркуту”: Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру, Олега Янішевського та Сергія Зінченка.

Майданівці на Інститутській, 20 лютого 2014.
Фото: EPA/UPG
Майданівці на Інститутській, 20 лютого 2014.

20 лютого 2014 лютого на Інститутській загинуло 48 людей, ще 84 були поранені. Всього у справі мали заарештувати 25 спецпризначенців, але решта в передчутті затримання втекли на непідконтрольну Україні територію (і далі - в Росію). В ході судових засідань захист намагається переконати, що майданівці (зокрема, загиблі) були озброєні і становили велику загрозу для правоохоронців, які просто захищалися та виконували свій обов’язок.

На сьогодні у справі розстрілів на Інститутській допитали рівно сто потерпілих. Лишилось допитати ще 28 потерпілих, і суд перейде до допиту свідків.

38-річний сумчашин Олексій Братушка загинув зранку 20 лютого 2014 року біля Жовтневого палацу. Куля ввійшла в праве плече і вийшла через шию, пошкодивши хребці і спинний мозок.

Суд розпочався із допиту його батька – Сергія Братушки. Розказує, що син не був членом ніяких політичних організацій, але на Майдан приїжджав щоразу, коли там було «гаряче».

Батько Олексія, Cергій Братушка
Фото: Катерина Серко
Батько Олексія, Cергій Братушка

- У сина було загострене почуття справедливості, а влада Януковича, як би так пом’якше сказати… Була не людською. Я просив, щоб він не їхав, але характер такий… - згадує батько Сергій Федорович. - Син почув, що майданівців по дорозі до Києва перестрівали «тітушки», тому взяв з собою тільки документи і робочі окуляри –навіть рюкзака не взяв.

Відповідно, загиблий не мав при собі ніякої зброї та засобів захисту. Поїхав на Майдан ввечері 19 лютого, а о 8 ранку 20 лютого спілкувався з сім’єю востаннє.

- З дружиною були прикуті до телевізора – побачили розстріли, телефонували сину. Він казав: «Нічого страшного, феєрверки стріляють». Сказав, що потім передзвонить. Більше на зв’язок не виходив.

Сергій Братушка
Фото: Катерина Серко
Сергій Братушка

За кілька годин сім’ї зателефонували, сказали, що син загинув, кинули слухавку. Пізніше зателефонував слідчий з Шевченківського райвідділку і запросив на опізнання. Але родина зрозуміла, що мова не про Братушку – в нього була велика родимка на правій щоці, а в загиблого – ні. Виявилося, що телефон Олексія був у Віталія Коцюби, який загинув 10 секундами раніше на тому ж місці і у якого при собі чомусь був його телефон.

Тіло Олексія лежало неопізнаним до 22 лютого, доки його знайшла сестра. До того часу сім’я сподівалася, що він вижив.

Ольга Шевель дізналася, що брат на Майдані, аж зранку 20 лютого: «Тоді його, швидше за все, вже не було в живих». Саме вона приїжджала до Києва на пошуки брата, коли з ним зник зв’язок.

Ольга Шевель
Фото: Катерина Серко
Ольга Шевель

- Ходила з його фотографією по Майдану, але ніхто не міг нічого сказати. В списках поранених його не було, але священик з Михайлівського собору підказав, що в морзі на Оранжерейній є три неопізнаних тіла. З них два обгорілі ще 18 лютого. Третім виявився Олексій. Я його одразу впізнала.

Сестра розповідає, що одягу на ньому не було, а куртку, в якій він приїхав, знайшли значно пізніше – коли розбирали барикаду. В ній були документи та 2000 гривень, які Олексій брав, коли їхав на Майдан.

Загибель Братушка. Скрін з відео Jus Talionis Reconstruction Lab (у матеріалах справи)
Фото: Катерина Серко
Загибель Братушка. Скрін з відео Jus Talionis Reconstruction Lab (у матеріалах справи)

Після допиту суд перейшов до вивчення документів:

- У місцях носіння зброї слідів металізації не виявлено… [людською мовою це означає, що зброї він не мав - LB.ua] …компрометуючих даних нема, характеристика виключно позитивна…

Через низьку якість відео родичі не можуть впізнати Олексія. Натомість адвокат «беркутівців» Ігор Варфоломієв на відео навіть зміг побачити «мушку на палочці»:

- Ось особа рухається… Щось робить спереду руками. Я побачив, що особа несе щось схоже на тонку палочку, а на фоні світлого я побачив, що особа перезаряджає зброю. Я зрозумів, що особа несе якусь гвинтівку, може це «воздушка»… Чому я вважаю, що це зброя – бо в цієї палочки на кінці була якась нахлобучка, як мушка.

Прокурор Яніс Симонов показує місце загибелі Братушки
Фото: Катерина Серко
Прокурор Яніс Симонов показує місце загибелі Братушки

Адвокат запевняє, що з допомогою спеціалістів зробить якісні копії, аби те, що бачить він, побачили і всі інші.

Натомість обвинувачений Олег Янішевський побачив, що загиблий в момент смертельного поранення стояв спиною до Будинку профспілок.

Олег Янішевський (справа)
Фото: Катерина Серко
Олег Янішевський (справа)

- Нам би ще поставити крапку, що це саме Братушка… - розводить руками суддя і просить сторони підсумувати результати розгляду.

- На сьогодні ми встановили, що у Олексія Сергійовича не було зброї. На відео ми бачимо, що абсолютно жодної загрози для співробітників правоохоронних органів він не становив, а фактично навіть був повернутий до них спиною, - підсумував прокурор Роман Псюк. – До того ж встановлено в цей час місцезнаходження співробітників «Беркуту», які в чорній формі підійшли до центрального входу Жовтневого палацу. Згідно цих відео, з цього місця ведеться вогонь, в тому числі в напрямку місця, де загинув Олексій Братушка і за десять секунд перед тим – Віталій Коцюба.

- Із об'єктивних даних у нас є тільки те, що потерпілий отримав вогнепальне поранення 20 лютого кулею малого калібру… - заперечує Варфоломієв, - Він отримав поранення з боку території, яка знаходилась під контролем протестувальників, які мали таку зброю…

- Хто вказав, що особа на відео є Олексій Братушка? – робить великі очі адвокат Олександр Горошинський.

Адвокати беркутівців
Фото: Катерина Серко
Адвокати беркутівців

- Навіть сторона обвинувачення не зазначила, що є свідки, як же встановлено, що це Братушка? – додає «беркутівець» Олег Янішевський:

- Вони ж і є…- намагається вставити прокурор.

- Це особа невстановлена! - наполягає Янішевський – Хто це? Що це за особа?

Адвокат Стефан Решко показує своїм підзахисним матеріали справи
Фото: Катерина Серко
Адвокат Стефан Решко показує своїм підзахисним матеріали справи

Пізніше в коментарі журналістам прокурор сказав, що свідки, які зможуть детальніше розкрити події того ранку та підтвердити особу загиблого, таки є. Але інформацію можна буде отримати лише з перших вуст – коли вони прийдуть до суду.

Наступного разу (19 квітня) Святошинський суд допитає Артема Запотоцького, який 20 лютого на Інститутській отримав вогнепальне поранення в грудну клітину. Куля пошкодила хребет, тож після поранення потерпілий пересувається на візку і свідчитиме з Луцька в режимі відеоконференції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram