ГоловнаСуспільствоЖиття

У президента конкурс у Конституційний Суд імітують, - експерт

У КС за квотою президента збираються призначити не тих кандидатів, які набрали найбільше балів у рейтингу відбірної комісії.

У президента конкурс у Конституційний Суд імітують, - експерт
Юлия Кириченко
Фото: Макс Левин

Імітація відбору суддів у Конституційний суд за квотою президента підтверджується тим, що інформування про цей процес немає. Така сама ситуація була і під час відбору кандидатів за квотою З'їзду суддів. Про це заявила Юлія Кириченко, експерт Центру політико-правових реформ (ЦППР).

«Останні два місяці ми дуже ретельно спостерігали, що з цього приводу відбувається у президента. Все в тумані. Інформація, коли будуть співбесіди з кандидатами, на сайті Адміністрації президента з'являється того самого дня, тобто для галочки. Мотиваційні листи та біографії кандидатів теж оприлюднюють через тривалий час і після численних прохань різних організацій», - сказала Кириченко.

Співбесіди з кандидатами закриті. За словами експерта, приховати намагаються і те, як перевіряють відповідність вимогам на посаду судді КС, а це, зокрема, «високі моральні якості» і «визнаний рівень юриста».

«Ба більше, маємо інформацію, що суддями Конституційного Суду за квотою президента будуть призначені не ті два перші кандидати в рейтингу, які набрали під час відбору найбільшу кількість балів, причому з великим відривом від решти 13», - зазначила Кириченко.

Рішення про призначення суддів у КС від президента очікують уже цього тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram