ГоловнаСуспільствоЖиття

Шаповал: у нас не буде принципово іншого Конституційного Суду

«Конкурс - це, читай, змагання, а тут змагання немає ніякого».

Шаповал: у нас не буде принципово іншого Конституційного Суду
Владимир Шаповал
Фото: Макс Левин

Відбір суддів у Конституційний Суд на конкурсній основі викликає скепсис і створює «тупикову ситуацію». Про це заявив Володимир Шаповал, головний експерт групи конституційної реформи і колишній суддя КС під час круглого столу в Інституті Горшеніна. Фахівець вважає, що для відбору суддів КС доцільніше було б створити єдину комісію, а не вибирати їх за так званими «квотами» від з'їзду суддів, парламенту і президента.

«Уявіть собі, президент призначає відбірну комісію. Адже він не буде собі ворогом і призначить людей, з якими можна буде вирішити це питання. І в комісії обов'язково будуть весільні генерали, і ми їх бачимо там, обов'язково будуть «рішали». Такий зараз громадський побут, нікуди від цього не дітися. Тому ми маємо абсолютну непрозорість у роботі цих комісій. Ми ж не звикли бути публічними, відкритість діяльності будь-якого органу призводить до того, що знайдуться критики вашої роботи. Комфортніше, коли все робиться в тумані, а в цій ситуації, я б сказав, навіть у темряві», - зазначив Шаповал.

Також експерт висловив скепсис щодо кандидатів, які претендують на посаду суддів КС.

«Я подивився список тих осіб, які є кандидатами на посаду КС по лінії президента і по лінії парламенту. Я не хочу давати комусь оцінки, це не правильно, але є одна проблема. Служба судді КС - дуже специфічна діяльність. Досвід інших країн свідчить, що суддя КС - це аналітик. Я розумію стан наукового середовища, яке, на жаль, не дає великої кількості аналітиків, але все ж там вони є. Я помітив, що дуже багато значущих людей з сильним бекграундом не подали документів. Чому? Тому що просто не вірять», - сказав Шаповал.

За словами експерта, називати процес добору суддів у КС «конкурсом» можна лише умовно.

«Конкурс це ж змагання, а тут ніякого змагання немає. Конкурс передбачає якусь конкуренцію, не просто прізвищ і підтримки. Конкурсант пропонує себе і свої якості, це можна зробити тільки в процесі об'єктивного змагання, а цього не відбувається», - зазначив Шаповал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram