ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція завершила розслідування справи проти посадових осіб львівського звалища

Підозрюваними є три людини.

Поліція завершила розслідування справи проти посадових осіб львівського звалища
ГСЧС Львовской области

Поліція завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом обвалення схилу на Львівському міському полігоні твердих побутових відходів в частині законності експлуатації звалища посадовими особами комунального підприємства "Збиранка".

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Трьом посадовцям керівного складу КП "Збиранка" повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ст. 236, ч. 2 ст. 367 КК України, а саме в порушенні правил екологічної безпеки при експлуатації споруд, що призвело до загибелі людей, і у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

"Доведено, що складування відходів на зазначеному звалищі проводилося без затвердженого проекту, а посадові особи комунального підприємства не вживали відповідних інженерних заходів для забезпечення стійкості полігону як споруди, належного ущільнення і перешарування ізоляційним матеріалом складених відходів", - наголошується в повідомленні.

Порушення підтверджуються висновками комплексної судової інженерно-еколого-геодезичної експертизи. Навіть більше, експерт підтвердив, що порушення в роботі підозрюваних посадових осіб мають причинний зв'язок зі сходженням відходів на полігоні.

Тому, 28 жовтня посадовим особам КП "Збиранка" повідомили про завершення розслідування і надали доступ до матеріалів кримінального провадження, яке налічує 200 томів. Пізніше обвинувальний акт буде направлено в суд.

Згідно з чинним законодавством за вчинення таких кримінальних правопорушень передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Крім того, триває досудове розслідування щодо законності дій посадових осіб відповідного департаменту Львівської міської ради, на яких покладалися обов'язки зі здійснення контролю за роботою КП "Збиранка", а також посадових осіб органів Державної служби з надзвичайних ситуацій при гасінні пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі в травні поточного року.

Досудове розслідування триває за ознаками вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367 і ч. 2 ст. 272 КК України, тобто за фактом службової недбалості посадових осіб органів місцевого самоврядування та за фактом порушення правил техніки безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Нагадаємо, 30 травня на міському звалищі біля села Грибовичі під Львовом зійшов зсув сміття об'ємом понад 100 тис. кубометрів. В результаті під завалом опинилося чотири людини. 31 травня були знайдені тіла трьох рятувальників - Юрія Рудого, Андрія Вненкевича і Богдана Юнка. Також пропав безвісти працівник КП "Збиранка".

Підозрювані - директор КП "Збиранка" та його заступник, а також начальник полігону ТПВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram