ГоловнаПраво

Вища рада правосуддя не звільнила суддю, яка заарештувала побитого "Беркутом" фотографа Нужненка

"Суддя Малиновська, яка розглядає мою справу, допомагала прокурорам, слідчим".

Вища рада правосуддя не звільнила суддю, яка заарештувала побитого "Беркутом" фотографа Нужненка
Фото: Сергей Нужненко

Вища рада правосуддя не підтримала рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів про звільнення судді Шевченківського районного суду Києва Валентини Малиновської. Про це повідомляється на сайті ВРП.

Вища кваліфкомісія суддів своїм рішенням від 18 квітня 2018 року визнала суддю Малиновську такою, що не відповідає обійманій посаді в рамках кваліфікаційного оцінювання. За його підсумками суддя отримала всього 601,9 бала за необхідного мінімуму в 670 балів.

Нагадаємо, 1 грудня 2013 року в Києві під час зачистки вулиці Банкової від демонстрантів працівниками "Беркуту" були затримані і по-звірячому побиті 9 осіб, серед яких був і фотограф Сергій Нужненко.

Архів
Архів

Заарештувала Нужненка суддя Малиновська. 11 грудня 2013 року Апеляційний суд переглянув рішення першої інстанції і змінив йому запобіжний захід на особисте зобов'язання.

Як повідомляє "Судово-юридична газета", 14 липня 2017 року Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя внесла подання про звільнення судді за порушення присяги. Підставою для такого рішення стали порушення, допущені, на думку палати, суддею Малиновською під час обрання запобіжного заходу Нужненку.

Дисциплінарна палата ВРП тоді дійшла висновку, що рішення судді не було належно мотивоване, а провина Нужненка у протиправних діях не була належно встановлена. Крім того, під час затримання співробітниками тодішнього спецпідрозділу МВС "Беркут" Нужненко був побитий, що залишилося без належної уваги Малиновської.

15 березня 2018 року Вища рада правосуддя, хоча і знову констатувала частину допущених суддею порушень, але водночас зазначила, що вони не є суттєвими і не можуть спричинити звільнення судді за порушення присяги. У підсумку, рішення першої дисциплінарної палати було скасовано, а справу - закрито.

За словами Нужненка, його звинувачували в тому, що він "власноруч побив 70 працівників "Беркуту".

"Бив я їх, очевидно, фотоапаратом і планшетом, які чомусь залишилися цілими... Суддя Малиновська, яка розглядає мою справу, допомагала прокурорам, слідчим. Вийшла дуже смішна історія. Згідно з рапортом, мене затримали о шостій годині вечора на Банковій, але згідно з другим протоколом мене затримали о першій годині ночі вже в лікарні на Братиславській. Коли суддя почула від слідчого і прокурора підтвердження, що мене двічі затримували, вона просто посміхнулася і продовжила далі свою справу", - сказав він в інтерв'ю "Громадське радіо". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram