ГоловнаПолітика

Лавров заявив, що Резніков блокує закріплення "особливого статусу Донбасу"

Він звинуватив українського віцепрем'єра в саботажі роботи політичної підгрупи ТКГ.

Лавров заявив, що Резніков блокує закріплення "особливого статусу Донбасу"
Фото: EPA/UPG

Росія не готова обговорювати проведення наступного саміту голів «Нормандської четвірки», поки не буде виконано те, про що домовилися в Парижі. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в програмі «Велика політика» на «Першому каналі» російського телебачення.

Інтерв'ю Лаврова з'явилося напередодні онлайн-зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн «нормандського формату», запланованого наступного тижня.

За його словами, українська сторона «відповзає від домовленостей», «вередує», не хоче погоджувати нові точки розведення військ і гальмує питання розмінування. Єдина умова, яку вдалося виконати, за словами Лаврова, в неповному обсязі - це обмін утримуваними особами.

Лавров підкреслив, що його «дуже турбують» дії українського віцепрем'єр-міністра з питань реінтеграції Олексія Резнікова.

Глава російського МЗС зазначив, що робота в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи «мінського процесу», яку курирує Резніков, перетворилася в «повний саботаж».

Зокрема, Лавров вважає, що Україна не хоче імплементувати «формулу Штайнмаєра», відмовляється розглядати питання внесення «особливого статусу Донбасу в українське законодавство на постійній основі», не хоче обговорювати вибори на Донбасі, а замість цього вимагає виведення «міфічних найманців» і повного контролю над кордоном.

На думку Лаврова, Україна «замість налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом» намагається змістити акцент на майданчик «Нормандії».

Крім того, главі російського МЗС не сподобалася репліка, сказана Резніковим в одному з інтерв'ю, де український віцепрем'єр назвав «мінські угоди» «в кращому випадку політичними домовленостями», а не міжнародно-правовим документом.

«Українські колеги хочуть зробити «нормандський формат» єдиним каналом «мінських домовленостей. А в рамках цього «нормандського формату» вони вважають, що у них є Росія як країна-агресор, а Франція і Німеччина допомагають Україні змусити Росію виконати все те, що має виконувати сама Україна в прямому, підкреслю, діалозі з Донецьком і Луганськом» - сказав Лавров.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю LB.ua Олексій Резніков заявив, що мінські домовленості треба переглянути і модернізувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram