ГоловнаПолітика

Загороднюк закликав НАТО розглянути заявку України на Програму розширених можливостей

Міністр оборони переконаний, що Україна відповідає всім критеріям.

Загороднюк закликав НАТО розглянути заявку України на Програму розширених можливостей
Фото: mil.gov.ua

Міністр оборони Андрій Загороднюк переконаний, що Україна відповідає критеріям для приєднання до Програми партнерства розширених можливостей НАТО і закликав партнерів розглянути заявку України і підтримати це рішення.

Про це він заявив під час робочого сніданку з участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, повідомляють на сайті Міноборони.

"Наші партнери по НАТО знають, що приєднання до програми партнерства розширених можливостей НАТО (Enhanced Opportunity Partnership) є абсолютним пріоритетом для України. Україна зробила значний прогрес у впровадженні стандартів Альянсу і вже відповідає військовим критеріям приєднання до Програми. Ми готові і зараз є чудове вікно можливостей", - сказав Загороднюк.

Він додав, що Україна теж має що запропонувати Альянсу. Зокрема, він відзначив продовження участі українських військових в операціях під егідою НАТО, в обміні досвідом, отриманим під час протистояння російської агресії на Донбасі, включаючи гібридну складову, в обміні розвідданими, а також забезпеченні безпеки в Чорному морі.

Голова Міноборони України також зустрівся з керівником Пентагону Томасом Есперо. Загороднюк поінформував його про перебіг операції Об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей, зазначивши, що, не дивлячись на заходи відбиття і стримування російської агресії на сході України, ЗСУ продовжують реформуватися і змінюватися, щоб досягти відповідності критеріям для членства в НАТО.

Фото: mil.gov.ua

Також Загороднюк зустрівся з міністром національної оборони Канади Харджитом Саджаном. Загороднюк розповів йому про поточну ситуацію на сході України і про заходи, які вживає керівництво країни для забезпечення суверенітету і територіальної цілісності України.

Фото: mil.gov.ua

"Військова реформа і подальший розвиток можливостей ЗСУ є основними інструментами стримування російської збройної агресії. Для цього, в тому числі, розроблено і триває виконання урядової програми дій, у рамках якої визначено п'ять стратегічних цілей для міністерства", - підкреслив міністр.

Загороднюк і Саджан також обговорили поточний стан двостороннього військового співробітництва. Йшлося, зокрема, про те, що протягом 2015-2020 років на базі чотирьох навчальних центрів на території України було підготовлено понад 6700 військовослужбовців. Зараз в Україні перебувають 150 канадських інструкторів.

Нагадаємо, 12 лютого Загороднюк прибув у штаб-квартиру НАТО з робочим візитом.

У січні Україна офіційно подала заявку на участь у Програмі партнерства розширених можливостей (EOP) НАТО. Докладно про програму читайте в матеріалі LB.ua "Комісія Україна-НАТО. Розширені можливості замість ПДЧ?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram