ГоловнаПолітика

ПАРЄ визнала Росію стороною Мінських домовленостей

Росіяни наполягали, що згадка про "Мінськ" неприпустима.

ПАРЄ визнала Росію стороною Мінських домовленостей

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій визнала Росію "стороною Мінських домовленостей".

Про це повідомляє Європейська правда.

30 січня ПАРЄ затвердила резолюцію про стан моніторингової процедури з критичними зауваженнями на адресу Росії, в якій, зокрема, висловила стурбованість антидемократичними процесами в РФ.

Документ стверджує, що Російська Федерація "посилює негативні тенденції демократії, верховенства права і прав людини ... зокрема довільно використовує законодавство про протидію екстремізму для замовчування опозиції і критики з боку громадянського суспільства, погіршення свободи віросповідання в країні, наприклад - заборона Свідків Єгови; встановлює "кордони" і здійснює повзучу анексію грузинських регіонів Південної Осетії та Абхазії; здійснила незаконну анексію Криму і військову агресію на Сході України".

Також документ містить низку вимог на адресу Росії. Серед них згадано:

- повною мірою виконувати Мінські домовленості, стороною яких є Російська Федерація (виділена фраза була додана за пропозицією України, яку підтримала більшість);

- припинити військове вторгнення та підтримку незаконних збройних формувань на сході України;

- скасувати незаконну анексію Криму;

- припинити і скасувати встановлення "кордону" і повзучу анексію грузинських регіонів Південна Осетія І Абхазія;

- усунути будь-які юридичні перешкоди для безумовного виконання рішень Європейського суду з прав людини та беззастережно виконувати рішення суду (як відомо, Путін запропонував зміни до Конституції, які дозволяють не виконувати рішення ЄСПЛ);

- беззастережно і повністю співпрацювати із спільною слідчою групою та голландською прокуратурою для притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за збивання рейсу MH17.

Головні суперечки викликав пункт про Мінські домовленості, який обурив Росію. Росіяни наполягали, що згадка про "Мінськ" неприпустима. "Ми робимо все, що можемо, щоб допомогти, але ми не учасник цієї угоди. Ми ж не сторона конфлікту", - переконував депутатів російський депутат Микола Рижак.

Незважаючи на протести росіян, документ був затверджений переважною більшістю - 49 проти 17 голосів.

Нагадаємо, напередодні ПАРЄ дозволила голосувати делегатам з Росії, які підтримували анексію Криму, а також затвердила повноваження російської делегації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram