ГоловнаПолітика

СБУ назвала основними версіями аварії літака МАУ влучення ракети і теракт

Спеціальна робоча група СБУ провела засідання.

СБУ розглядає дві пріоритетні версії причин, які призвели до авіакатастрофи літака рейсу PS752 в Ірані. Перша - влучення ракети, друга - теракт.

Про це повідомив голова Служби безпеки України Іван Баканов під час засідання спеціальної робочої групи СБУ, яке відбулося 10 січня під його головуванням.

Фото: ssu.gov.ua

"Дійсно, версія про потрапляння ракети зенітно-ракетного комплексу «ТОР» привертає сьогодні найбільшу увагу суспільства. Однак достатньо відкрити інструкцію з експлуатації ЗРК, аби виникла низка питань, котрі потребують додаткових відповідей. Зокрема, мова йде про дальність польоту ракети, нюанси щодо керування комплексом тощо. Усі питання зараз опрацьовуються", - цитує Івана Баканова пресцентр СБУ.

Щодо версії теракту, то цю інформацію СБУ також ретельно вивчає і аналізує. "Адже тема дуже важлива, щоб зараз робити якісь поспішні висновки", - наголосив Іван Баканов. Він запевнив, що СБУ "обов'язково повідомить суспільству всю об'єктивну, перевірену інформацію".

Окремо Баканов закликав громадян обережно ставитися до поширення неперевірених даних про трагедію.

"У новій сучасній реальності... дуже важливо не розучитися думати і робити висновки, ґрунтуючись на фактах, а не на фейках. Ми всі пов'язані один з одним і всі разом будемо нести відповідальність за розтиражовані фейкові висновки. Потрібно набратися терпіння і дочекатися результатів розслідування з боку компетентних органів, які засновані на доказах", - додав він.

Нагадаємо, літак "Боїнг-737" компанії МАУ впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 мав прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу та двоє пасажирів.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це натякнув і президент США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, що вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому показано, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що у держави також є підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що український авіалайнер міг бути випадково збитий іранськими системами ППО.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про влучення ракети в літак не виключається, але наразі не підтверджена.

Точні причини аварії стануть відомі після закінчення всіх експертиз і досліджень. РНБО України розглядає сім версій, серед яких - ураження літака зенітною ракетою ЗРК; зіткнення з БПЛА або іншим летючим об'єктом; руйнування і вибух двигуна з технічних причин; вибух всередині літака в результаті терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram