ГоловнаПолітика

У Мінську не домовилися про нове перемир'я на Донбасі і продовжили старе

Засідання ТКГ 18 грудня було останнім у році, що минає.

У Мінську не домовилися про нове перемир'я на Донбасі і продовжили старе
Фото: Укринформ

Учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі не змогли узгодити нове перемир'я на сході України і домовилися про продовження оголошеного в липні поточного року.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, передає Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні ми хотіли отримати запевнення в тому, що буде оголошено нове перемир'я. Водночас, було прийнято рішення, що давайте будемо продовжувати то перемир'я, яке було оголошено в липні ... Але хочу нагадати, що 40 людей загинули під час цього перемир'я", - сказав Пристайко в інтерв'ю телеканалу "Україна 24" під час засідання ТКГ в Мінську 18 грудня.

Крім того, повпред Росії в ТКГ Борис Гризлов сказав журналістам в Мінську, що сторони підтвердили прихильність безстрокового припинення вогню, про який домовилися в липні цього року.

"Сторонами підтверджено прагнення до виконання всіх необхідних заходів щодо підтримки режиму припинення вогню, відповідно до заяви сторін про введення безстрокового режиму припинення вогню від 17 липня", - сказав Гризлов.

Він також сказав, що українська сторона "як і раніше відмовляється обговорювати питання про розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення, хоча зрозуміло, що три чергових ділянки - повинні розглядатися тільки як черговий етап, як крок до повного розведення сил і засобів".

Дарка Оліфер, прессекретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми, підвела підсумки діяльності Тристоронньої контактної групи в 2019 році.

"Сьогоднішнє засідання ТКГ в Мінську було останнім в році, що минає. В рамках роботи Тристоронньої контактної групи в 2019 році вдалося вдвічі зменшити кількість обстрілів на Донбасі; зменшити застосування артилерії, мінометів, танків; досягнуті домовленості з розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської, Золотого, Петровського; відновлено міст біля КПВВ "Станиця Луганська"; розпочато обговорення питання повернення української державної і приватної власності на території ОРДЛО; забезпечується робота інфраструктури життєдіяльності Донбасу, якої потребують мирні жителі з обох боків лінії зіткнення", - написала вона в фейсбуці.

За її словами, сторони доклали значних зусиль для звільнення утримуваних осіб до кінця поточного року.

"Сторони дуже ґрунтовно обговорювали і питання обміну утримуваними. Вони доклали значних зусиль, щоб сприяти звільненню та обміну осіб, які утримуються в зв'язку з конфліктом, до кінця року, і тим самим втілити в життя рішення Нормандського саміту з цього питання", - зазначила Оліфер.

Раніше Пристайко констатував відсутність прогресу в ТКГ у питанні обміну полоненими.

Представник "ЛНР" в гуманітарній підгрупі ТКГ заявила, що обміну не буде через те, що українська сторона не здійснила так зване процесуальне очищення людей, які повинні бути обмінені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram