ГоловнаПолітика

Мораторій на продаж землі - це "схема", - Мушак

Українська земля, яка є однією з найкращих у світі, коштує принизливо мало, - радник прем'єр-міністра з економічних питань.

Мораторій на продаж землі - це "схема", - Мушак
Алексей Мушак
Фото: Макс Левин

Мораторій на продаж землі 18 років був “схемою”, яка прикривала оборудки на ринку землі, вважає радник прем'єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак. Про це він заявив під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

“Насправді, ринок землі вже відкритий, мабуть, років двадцять: земля купувалася і продавалася, але це робилось через “схеми”, - зазначив він, відповідаючи на запитання, коли відкриється ринок землі в Україні. - І нічого позитивного в цьому немає, тому що це призвело до збіднення людей на селі, а в чомусь - до масового виїзду людей із села”, - заявив він.

На думку Олексія Мушака, наслідком мораторію на продаж землі стало те, що зараз “українська земля, яка є однією з найкращих у світі, коштує принизливо мало”.

Радник прем'єр-міністра вважає, що легальний і вільний ринок землі має виправити цю ситуацію.

За його словами, під час розгляду питання про скасування мораторію на продаж землі, йдеться перш за все про права українців. “Проблема в тому, що зараз українець не має в Україні права купити землю. Українець позбавлений права купити в Україні сільськогосподарську землю, хоча за кордоном, наприклад, у недалекій Чехії, він це може зробити…”

Олексій Мушак також нагадав про статтю 14 Конституції України, в якій зазначено, що земля є основним національним багатством. За його словами, зиск від цього багатства зараз має лише мала частка українських громадян.

“Агрохолдинги та фермери зараз виграють від того, що земля в Україні була дешева останні 10 років, купувати її через різні “схеми” було дешево, і вони на цьому отримують конкурентну перевагу. Але ця конкурентна перевага перетворюється лише на те, що ми експортуємо зерно і займаємося зерновими, і не займаємося довгими культурами”, - констатував Олексій Мушак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram