ГоловнаПолітика

Зеленський відповів на петицію про скасування держфінансування партій

"Питання повинна розглядати Верховна Рада".

Зеленський відповів на петицію про скасування держфінансування партій
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про скасування державного фінансування політичних партій. Голова держави вважає, що питання фінансування політичних партій повинен вирішувати парламент. Відповідь розміщено в розділі петицій на офіційному сайті президента.

Зеленський зазначив, що питання фінансування партій регулюється законодавством, проте він подав Верховній Раді проєкт, згідно з яким право на виплати від держави отримують партії, які отримали понад 5% голосів на парламентських виборах.

Також запропоновано скоротити обсяг фінансування партій - з 2 до 0,01 розміру мінімальної зарплати, помноженої на кількість виборців, які взяли участь у виборах.

"На мій погляд, такий підхід є оптимальним і прийнятним компромісом у вирішенні питання боротьби з корупцією в середовищі політичних партій і раціонального використання коштів платників податків. Вважаю, що проблемні питання державного фінансування політичних партій повинні вирішуватися шляхом його вдосконалення парламентом, в тому числі в частині введення ефективного контролю за витрачанням державних коштів", - сказано у відповіді.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №1029, яким скасовується державне фінансування політичних партій, які програли на парламентських виборах.

На дострокових парламентських виборах влітку цього року більш ніж 2% голосів виборців отримали 11 політичних сил. Центрвиборчком передбачив на 2020 рік понад 467 млн гривень державного фінансування для цих партій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram