ГоловнаПолітика

США зацікавилися пропозицією Зеленського розширити Нормандський формат

Курт Волкер уже веде розмови з цього приводу.

США зацікавилися пропозицією Зеленського розширити Нормандський формат
Уильям Тейлор

Американська сторона зацікавлена пропозицією розширити Нормандський формат за рахунок США або Великобританії і розглядає цю можливість. Про це повідомив тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор в інтерв'ю виданню "Європейська правда".

"Президент Зеленський уже порушив це питання - тому так, цю можливість розглядаємо. Зеленський пояснив: оскільки Нормандський формат не має успіху, не привів до якихось результатів, то він пропонує запросити американців або, наприклад, британців приєднатися до Нормандії. Ми вважаємо, що це цікава пропозиція", - зазначив Тейлор.

При цьому дипломат підкреслив, що необхідна позиція всіх учасників переговорів у Нормандському форматі.

"Можу сказати, що нам це цікаво. На переговорах з цього приводу США представляє Курт Волкер, і він також говорить, що зацікавлений у таких змінах і вже веде розмови з цього приводу", - додав Тейлор.

Нагадаємо, вранці 6 серпня російські бойовики порушили перемир'я, оголошене 21 липня, і відкрили вогонь з ручного протитанкового гранатомета по військових 36-ї бригади морської піхоти. В результаті обстрілу загинули чотири людини.

Президент Володимир Зеленський назвав цю подію завершенням хлібного перемир'я і наступного ранку зателефонував президентові РФ. Той заявив, що для деескалації конфлікту потрібен особливий статус для "ДНР" і "ЛНР".

7 серпня в телефонній розмові з президентом Франції Володимир Зеленський закликав лідерів країн Нормандської четвірки терміново зібратися для збереження мирного процесу, узгодження наступних кроків, спрямованих на остаточне вирішення конфлікту на Донбасі. Макрон сказав, що має намір зв'язатися з Путіним і Анґелою Меркель, щоб узгодити цю ініціативу.

Пізніше уряд Німеччини підтвердив свою готовність до активізації нормандського переговорного процесу. 11 серпня повідомляли, що на поточному тижні представники США, Німеччини та Франції планують провести консультації з приводу Нормандського формату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram