ГоловнаПолітика

ТКГ погодила введення "хлібного перемир'я" з 21 липня

Обмін полоненими між ЛДНР і Україною може відбутися вже на початку осені.

ТКГ погодила введення "хлібного перемир'я" з 21 липня
Фото: EPA/UPG

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі на засіданні 17 липня за участю представників незаконних збройних формувань погодила припинення вогню на Донбасі з опівночі 21 липня.

Про це повідомила прессекретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО, визнаючи позитивний вплив практики підтвердження відданості режиму припинення вогню, відзначаючи важливість забезпечення миру і спокою для населення, а також виходячи з раніше досягнутих угод і зобов'язань сторін, підтверджує свою повну прихильність всеосяжному, стійкому і безстроковому припиненню вогню з опівночі 21 липня 2019 за київським часом", - написала Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

Згідно з повідомленням, в гуманітарній підгрупі підтверджено місцезнаходження 69 українських громадян, яких Україна прагне звільнити.

"В установах української пенітенціарної системи перебуває 208 осіб, яких запитує протилежна сторона. Домовилися в найкоротші терміни провести роботу в двох паралельних напрямах: юридичне очищення і підготовка до взаємного звільнення підтверджених осіб і подальше підтвердження утримуваних осіб", - додала прессекретар Леоніда Кучми.

За даними телеграм-каналу Inside Donetsk, на засіданні контактної групи в Мінську узгоджений обмін полоненими між Україною і ЛДНР в форматі "101/50".

Для узгодження всіх юридичних моментів Українська сторона попросила 6 тижнів. Таким чином, обмін полоненими між ЛДНР і Україною може відбутися вже на початку осені.

Нагадаємо, на засіданні 2 липня ТКГ не погодила введення "хлібного перемир'я" і звільнення полонених через позицію РФ.

16 липня повідомлялося, що радники лідерів "нормандської четвірки" домовилися про обмін заручниками протягом місяця.

11 липня Зеленський провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, що в першу чергу стосувалося звільнення моряків. Пізніше в МЗС РФ підтвердили, що переговори про це тривають.

Експрезидент Петро Порошенко вважає, що РФ з ймовірністю до 90% відпустить полонених моряків до дня виборів, 21 липня. Глава МЗС Клімкін також переконаний, що Путін незабаром звільнить українців, але спробує отримати за це якомога більше політичних преференцій.

16 липня омбудсмени України і Росії Людмила Денісова та Тетяна Москалькова під час зустрічі, яка відбулася в Москві у вівторок, обмінялися списками утримуваних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram