ГоловнаПолітика

У МЗС Росії заявили, що обговорюють питання обміну полонених українських моряків

Подробиці переговорів поки що не повідомляють.

У МЗС Росії заявили, що обговорюють питання обміну полонених українських моряків
Военопленные моряки
Фото: hromadske.ua

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації заявили, що обговорюють з українською стороною питання обміну захоплених у районі Керченської протоки українських моряків.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Звичайно, обговорюємо, обмірковуємо це", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про те, чи може в цьому напрямку бути будь-яке просування найближчим часом, Карасін сказав, що "нічого не може сказати з цього приводу".

Нагадаємо, 24 українських моряки були захоплені в полон силами ВМС Росії 25 листопада минулого року. 30 листопада українців вивезли до Москви. Росія ігнорує вимоги України та міжнародної спільноти про їх звільнення.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав упродовж місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня українське МЗС отримало ноту МЗС РФ, в якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило. Після цього президент Володимир Зеленський розкритикував міністра Павла Клімкіна за це рішення, і той пішов у політичну відпустку.

11 липня Зеленський провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, яка в першу чергу стосувалася звільнення моряків.

Екс-президент Петро Порошенко вважає, що РФ з імовірністю близько 90% відпустить полонених моряків до дня виборів, 21 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram