ГоловнаПолітика

Прем'єр Молдови говорила українською на брифінгу після зустрічі з Зеленським

Майя Санду відвідала Україну.

Прем'єр Молдови говорила українською на брифінгу після зустрічі з Зеленським
Новоизбранный премьер-министр Майя Санду общается со СМИ после заседания правительства, Кишинев, Молдова, 10 июня 2019
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Молдови Майя Санду говорила українською мовою під час брифінгу в Києві після своєї першої зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

Зокрема, вона заявила, що підтримує територіальну цілісність України і поважає українців, що загинули, захищаючи суверенітет своєї країни. передавати Громадське.

"Ми в Молдові повністю підтримуємо територіальну цілісність України, і я відчуваю глибоку повагу і шану до тих українців, які пожертвували своїм життям, щоб захистити свою країну, її суверенітет, майбутнє як європейської держави", - сказала вона, після чого перейшла на англійську.

Зеленський похвалив гарну вимову Санду і запитав, де вона навчилася так добре говорити українською. "У літаку, поки летіла сюди", - відповіла прем'єр.

На зустрічі Санду і Зеленський обговорили, зокрема, посилення співпраці між країнами у сферах регіональної безпеки та європейської інтеграції, а також в економічному та енергетичному секторі.

Прем'єр заявила, що Молдова має намір встановити повноцінний контроль над своїм кордоном.

Зі свого боку Зеленський заявив, що Україна і Молдова мають спільне бажання не мати російських військ на своїй території і не дозволять нав'язувати плани щодо так званої федералізації. Президент запевнив, що Україна й надалі надаватиме підтримку територіальної цілісності Молдови та активно братиме участь у переговорному процесі у придністровському врегулюванні.

11 липня прем'єр Молдови Майя Санду відвідала Україну на запрошення президента Володимира Зеленського.

У травні повідомлялося, що президент Молдови Ігор Додон досяг домовленості з Зеленським про проведення зустрічі найближчим часом.

Влітку минулого року Додон вже заявляв про наміри встановити контакти з Україною. Тоді президент Петро Порошенко висунув умову, за якої переговори можуть відбутися: для цього Додон повинен визнати російську агресію проти України.

Нагадаємо, раніше прем'єр Молдови звинуватила українську владу за часів Порошенка у підтримці корупційних схем у Придністров'ї. А також висловила бажання перейняти досвід України в боротьбі з корупцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram