ГоловнаПолітика

Більш ніж третина українців назвали джерелом влади Президента, а не народ України, - опитування

Ця цифра суттєво зросла за останні чотири роки

Більш ніж третина українців назвали джерелом влади Президента, а не народ України, - опитування
Юлия Кириченко
Фото: Макс Требухов

Майже половина українців (46,4%) знає, що, згідно із Конституцією, носієм суверенітету та джерелом влади в країні є народ України, тоді як 34% вважає, що таким суб’єктом є Президент. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, яке було проведено Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова для для проекту Центру політико-правових реформ. Результати опитування були оголошені сьогодні в Інституті Горшеніна.

Порівняно з 2015 роком, зазначають автори дослідження, на 5% побільшало тих, хто вважає, що, згідно з Конституцією, єдиним джерелом влади в Україні є Президент і, відповідно, на 4% поменшало тих, хто бачить такого суб’єкта в народі.

Експерти вважають це вкрай загрозливою тенденцією і порівнюють із ситуацією в Російській Федерації, де половина громадян вважає джерелом влади Президента країни.

“Наприклад в Російській Федерації на це питання десь 50% людей відповідають, що джерелом влади є Президент. Відповідним чином, з таким розумінням джерела влади, будь-якій особі, яка обіймає цей пост, дуже легко вчиняти свавільні дії і порушувати наші права. Оскільки ми думаємо, що вони можуть це робити, і джерело влади - саме вони”, - зазначила Юлія Кириченко, керівниця проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ.

“Це дуже важливо, особливо в рік виборів, коли влада міняється, і, звісно, люди у владі твкож відслідковують всі ці тенденції”, - наголосила вона.

Нагадаємо, раніше також повідомлялося, що за останні 4 роки серед українців суттєво збільшилася кількість тих, хто вважає, що орган влади може порушувати Конституцію заради суспільних інтересів.

Опитування було проведене з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram