ГоловнаПолітика

Голова Ради суддів заявив про тиск на суддів з боку адміністрації Зеленського (оновлено)

Ткачук вирішив скаржитися в Генпрокуратуру і Держбюро розслідувань.

Голова Ради суддів заявив про тиск на суддів з боку адміністрації Зеленського (оновлено)
Фото: zib.com.ua

Голова Ради суддів Олег Ткачук поскаржився на спроби тиску на суддів з боку посадових осіб адміністрації Володимира Зеленського.

Про це він заявив під час засідання Ради суддів, передає журналіст LB.ua.

"Напередодні, сьогодні вночі і вранці до мене почала надходити інформація від суддів із різних регіонів, членів Ради суддів про те, що з Адміністрації Президента головам судів надходять телефонні дзвінки з вимогою дати розпорядження делегованим від цих судів у Раду суддів членам зірвати засідання Ради суддів.

Зазначена ситуація викликає велике занепокоєння і не узгоджується з принципами демократії, свідчить про реальну загрозу для судової влади і може підірвати її авторитет як неупередженого арбітра в соціальних, політичних, економічних суперечках", - зачитав він заяву.

"Потрібно сказати, що такі спроби підірвати довіру до здатності судової влади самостійно вирішувати внутрішні проблеми і завдання, визначені Конституцією та законами України, були продемонстровані 19 червня під час зустрічі заступника голови Адміністрації Президента Руслана Рябошапки і заступника голови Ради суддів Вадима Бутенка", - сказав Ткачук.

"Ніколи раніше працівники апарату Адміністрації Президента не дозволяли собі публічно демонструвати керівну і спрямовуючу роль у судовій владі", - додав він.

За його словами, з цією інформацією він звернеться до президента, генпрокурора та директора Держбюро розслідувань. Після заяви він оголосив перерву і вийшов із залу.

Заступник Ткачука Вадим Бутенко пообіцяв пояснити ситуацію, коли продовжиться засідання.

У ЗМІ раніше повідомляли про зустріч Рябошапки і Бутенка.

У коментарі журналістам Бутенко повідомив, що зустріч із Рябошапкою відбулася з ініціативи судді. Він висловив бажання увійти в робочу групу, яку адміністрація планує створити для оцінки судової реформи.

За даними LB.ua, конфлікт Ткачука і Бутенка почався ще з їхнього обрання на ці посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram