ГоловнаПолітика

Яценюк порівняв рішення КС із закладеною бомбою для наступного парламенту і для чинного президента

"Сьогодні Конституційний Суд, не читаючи Конституції, пішов на поводу в політичної доцільності".

Яценюк порівняв рішення КС із закладеною бомбою для наступного парламенту і для чинного президента
Фото: nfront.org.ua

Рішення Конституційного Суду про законність указу президента про розпуск парламенту "не має нічого спільного ні з законом, ні з Конституцією".

Про це заявив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, повідомляє  прес-служба політсили.

"У майбутнє закладена бомба - для наступного парламенту, для чинного президента. Коли так звана громадська доцільність, це коли рейтинг падає, - а в політиків рейтинг швидко зростає, а ще набагато швидше падає, - вимагає, щоб замінили ключові державні інститути", - підкреслив він.

"Конституційний Суд став політичним органом", - підкреслив він, нагадавши, що це сталося не зараз: "Це - машина часу. Те саме відбувалося в 2010 році. Тоді під тиском Януковича Конституційний Суд, наплювавши на Конституцію, створює так звану коаліцію "тушок", а після цього він узагалі без волі українського народу змінює українську Конституцію".

"Сьогодні Конституційний Суд, не читаючи Конституції, пішов на поводу в політичної доцільності", - сказав Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що вибори і так би відбулися - за конституційними нормами вони повинні пройти 27 жовтня, "і народ України мав би право вибрати новий склад": "Але політика - домінуюча. І політична доцільність отримати високі рейтинги - саме вона сьогодні керувала Конституційним Судом".

"Що станеться через рік, коли в новообраного парламенту рейтинг буде недалекий від рейтингу сьогоднішнього? Так само, порушуючи Конституцію, його розпускати? Що станеться з президентом, якщо його рейтинг не буде відповідати суспільним очікуванням? Його також усупереч Конституції відправляти в імпічмент?" - сказав лідер "Народного фронту".

"Це - машина часу. Тільки не нового часу, який ми очікували, а повернення в старі часи, старі правила і стару політичну корупцію", - підкреслив він.

Відповідальність за це рішення несе Конституційний Суд, зазначив Арсеній Яценюк: "Добре, що там залишилася частина суддів, для яких Конституція - це не папір з текстом, а Основний закон Української держави. Але погано, що домінуюча більшість наплювала на Конституцію і захотіла сподобатися новій українській владі".

"Це матиме наслідки як для Конституційного Суду, так і для української держави", - підкреслив він.

"Наступним рішенням Конституційного Суду мало би стати скасування Дня Конституції, який ми повинні відзначати через кілька днів. Адже Конституція для них - ніщо", - наголосив лідер НФ.

Але Конституція є основою української держави, підкреслив Арсеній Яценюк: "Вона потрібна Україні і кожному українському громадянинові. І ми її зобов'язані захистити на наступних парламентських виборах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram