ГоловнаПолітика

Зеленський привітав Маріуполь з п'ятою річницею визволення від "ДНР"

Президент заявив, що "Маріуполь - назавжди Україна".

Зеленський привітав Маріуполь з п'ятою річницею визволення від "ДНР"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відвідав святкові заходи в Маріуполі, присвячені п'ятій річниці визволення від бойовиків "ДНР".

Під час виступу зі сцени перед концертом Зеленський сказав, що події 2014 року назавжди позначили Маріуполь як українське місто.

"Маріуполь - назавжди Україна. Коли п'ять років тому 13 червня 2014 року над міською радою з'явився прапор України, він позначив, що це наше місто, улюблене українське місто. Незалежно від того, якою мовою ви говорите, ви завжди українці", - сказав президент України.

Водночас він пообіцяв продовжити розвиток транспортного сполучення Маріуполя з рештою України.

"Я знаю, потрібен аеропорт, потрібна дорога. Хлопці, усе, що можемо, ми робимо", - сказав Зеленський.

Також він запропонував ушанувати хвилиною мовчання загиблих за Маріуполь. "Спасибі. Слава Україні", - сказав президент після цього.

Із Зеленським приїхали його колеги по "Кварталу".

"Хочу запросити на сцену один колектив, з яким я бачуся тепер так само рідко, як з вами. Запрошуючи їх на сцену, мені навіть захотілося з ними виступити. Але я вже не виступаю", - пожартував президент.

Маріуполь - найбільше місто в підконтрольній уряду частині Донецької області.

Станом на 12 червня 2014 року підтримувані Росією бойовики контролювали більшу частину Донецької області, включаючи Маріуполь. Із середини квітня Маріупольська міськрада була захоплена бандами сепаратистів, а після 9 травня, коли терористи по команді з Москви штурмували місцеве управління МВС, місто цілком перейшло під їхній контроль.

Уранці 13 червня Нацгвардія і добровольці "Азова" почали антитерористичну операцію в місті, у ході якої було ліквідовано декілька бойовиків і затримано понад 20 осіб. Ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав.

Зі звільнення Маріуполя почалася наступальна операція по всьому Донбасу, яка була зупинена лише після втручання регулярної армії РФ.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram