ГоловнаПолітика

Клімкін назвав вступ у ЄС перспективою 2035 року

"Амбітно, але можливо".

Клімкін назвав вступ у ЄС перспективою 2035 року
Фото: www.eurointegration.com.ua

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що вступ України в Євросоюз можливий у кращому разі в 2035 році.

Про це він написав у фейсбуці, коментуючи свою ж заяву про те, що розмови про вступ у ЄС за 5-10 років - це казки і дурість.

"Якщо настрої всередині ЄС збалансуються, балканські країни успішно інтегруються в 2025 році, а також інші зірки і планети стануть у сприятливі євроінтеграційні позиції, то після 2025 року в нас з'явиться реальний шанс отримати європейську перспективу. Амбітно, але можливо", - написав Клімкін.

Він підкреслив, що Україна повинна для цього стрибнути вище голови і переконати всі країни Євросоюзу в своїй спроможності.

"Потім почнуться передвступні переговори. Якщо проаналізувати ретроспективу розширення ЄС в останні роки, то побачимо, що з моменту подачі заявки на вступ до моменту отримання членства проходило в середньому 10-12 років. І це при тому, що жодних проблем з наданням європейської перспективи для них загалом не було. До речі, щодо вступу Болгарії та Румунії дехто в ЄС досі вважає, що їх прийняли трохи поспішно. Тому рахуємо, тут нічого надскладного, шкільна арифметика: +/- 2035 рік", - написав Клімкін.

Нагадаємо, що прагнення України вступити до складу Євросоюзу прописано в Конституції.

Колишній президент Петро Порошенко говорив, що переговори про вступ можуть початися в 2023 році.

Член Євросоюзу Литва пропонувала іншу дату - 2027 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram