ГоловнаПолітика

Клімкін скасував візит у Гельсінкі через кризу в Раді Європи, - ЗМІ

Україна вперше за багато років не буде представлена на рівні міністра.

Клімкін скасував візит у Гельсінкі через кризу в Раді Європи, - ЗМІ
Павел Климкин
Фото: facebook/MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ Павло Клімкін скасував свою участь у міністерському засіданні Ради Європи цього тижня в Гельсінкі (Фінляндія).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на постійного представника України при РЄ Дмитра Кулебу.

"Міністр уже скасував візит у Гельсінкі, і вперше за багато років Україна не буде представлена на рівні міністра", - зазначив він.

Відзначають, що Клімкін відмовився їхати в Гельсінкі через рішення Комітету міністрів Ради Європи про підтримку проекту міністерського рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії за надзвичайною процедурою. На засіданні 17 травня це рішення повинні схвалити остаточно, без змін і без обговорення.

Напередодні, 15 травня, Клімкін заявив, що окремі країни-члени Ради Європи готові повернути російську делегацію в ПАРЄ просто так, без виконання нею жодних умов. На його думку, це запустить процес "нормалізації" всього, що Росія собі дозволяє.

"Питання в тому, що прецедент повернення Росії в ПАРЄ матиме значні символічні наслідки - це запускає процес "нормалізації" всього, що дозволяє собі РФ без кроків з її боку до нормальності. І ті, хто робить таку викривлену глобальну реальність, повинні понести за це частину відповідальності", - написав він у Фейсбуці.

Раніше він також заявляв, що Україна відмовиться від дотримання Мінських домовленостей, якщо Рада Європи скасує санкції проти Росії.

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи не має основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ не стала повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram