ГоловнаПолітика

МЗС України застерегло Раду Європи від поступок Росії

Українські дипломати вважають, що організація перебуває в кризі через шантаж РФ.

МЗС України застерегло Раду Європи від поступок Росії
МИД Украины предостерег Совет Европы от уступок России
Фото: xsport.ua

Міністерство закордонних справ України вважає, що Рада Європи не повинна йти на поступки Росії, яка порушила норми міжнародного права і фінансово шантажує організацію. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті міністерства з нагоди 70-річчя Ради Європи.

"Мусимо з сумом констатувати, що до 70-ї річниці Організація підійшла в кризовому стані, що спричинено, насамперед, руйнівними діями Російської Федерації, її агресією проти України і прямим фінансовим шантажем Ради Європи з метою досягнення своїх антидемократичних зовнішньополітичних цілей", - йдеться в заяві.

"Україна сподівається, що за десятиліття роботи і випробувань Рада Європи отримала достатньо сили і здорового глузду, щоб і далі залишатися взірцем демократії, а не зустріти своє 70-річчя в напівзруйнованому скомпрометованому стані безпідставної поступки на користь найбільшої держави-порушниці її принципів і норм", - заявили в українському МЗС.

У міністерстві наголосили, що Україна зі свого боку залишається відданою взятим на себе в рамках Ради Європи зобов'язанням, продовжить захищати права і свободи кожної людини і громадянина, включаючи тимчасово окуповані території.

Нагадаємо, після початку агресії Росії проти України в 2014 році права російської делегації в ПАРЄ були обмежені, включаючи позбавлення права голосу. На знак протесту делегація РФ відмовилася від участі в сесіях, які проходять чотири рази на рік.

У 2017 році Москва призупинила виплату внеску до бюджету Ради Європи. За статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, держава може бути позбавлена репрезентаційних прав в організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram