ГоловнаПолітика

Військовий радник Зеленського засудив Керченську операцію і підтримав курс на НАТО

"Здуру можна сьогодні і наступальну операцію почати. Я ж не проти, але треба готуватися".

Військовий радник Зеленського засудив Керченську операцію і підтримав курс на НАТО
Иван Апаршин
Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Радник кандидата в президенти Володимира Зеленського з питань оборони Іван Апаршин засудив листопадову операцію з проходом українських кораблів через Керченську протоку.

"Я вважаю, що є дуже багато питань до тих людей, які мали стосунок до цієї операції. Слухайте, ну якщо ви посилаєте їх туди, то ви хоч дайте їм шанс на повернення! Ви ж навіть їм шансу не дали, ви ж знали, що ви нічим не можете їх підтримати, навіщо ви їх туди відправляли?! Так само можна наприймати такі рішення, що потім не будемо знати, що з цим усім робити", - сказав він в інтерв'ю "Українським новинам".

Апаршин вважає, що такі операції треба готувати ретельніше і передбачати всі варіанти.

"Слухайте, здуру можна сьогодні і наступальну операцію почати. Я ж не проти, але треба готуватися більш ретельно і передбачати всі варіанти. Треба завжди передбачати всі варіант, навіть коли шансів немає. Навіщо ж ми людей кидаємо?" - сказав він.

Крім того, говорячи про співпрацю України з НАТО, Апаршин сказав, що іншого шляху в України немає.

"Як я можу бачити співпрацю, якщо в Конституції України прописана чітка норма. Я взагалі бачу майбутнє України в системі колективної безпеки. Я просто не бачу іншого шляху, і його не існує. Питання референдуму - це вже процедура підтримки. Моя позиція дуже чітка - спочатку критерії, стандарти НАТО, готовність не тільки ЗСУ, а й держави Україна, а потім буде швидко вирішуватися це питання - чи через референдум або в якийсь інший спосіб", - сказав він.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара з прав людини Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram