ГоловнаПолітика

Українські судна готуються до нового проходу через Керченську протоку, - Клімкін

Україна веде консультації і переговори з міжнародними партнерами.

Українські судна готуються до нового проходу через Керченську протоку, - Клімкін
Фото: www.eurointegration.com.ua

Україна планує нове проходження кораблів через Керченську протоку, у зв'язку з чим вживає заходів і веде підготовку, в тому числі з міжнародними партнерами. За словами голови МЗС Павла Клімкіна, ВМС, імовірно, вдасться "здивувати Росію". Про це він сказав в інтерв'ю Цензор.нет.

Присутність іноземних спостерігачів безпосередньо на борту кораблів, за словами українського дипломата, малоймовірна, однак міжнародне спостереження буде. Зокрема, переговори про моніторингову місію МЗС веде з Німеччиною і Францією.

"Зараз ми опрацьовуємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і, ймовірно, з космосу", - уточнив Клімкін.

Другим важливим фактором успішного проходження в Азовське море Клімкін назвав присутність військово-морських сил "наших друзів" у Чорному морі. "Є ідеї придбання або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів", - додав дипломат.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року під час планового переходу суден з Одеси до Маріуполя російські прикордонники атакували українські кораблі і захопили в полон два бронекатери і буксир. Екіпаж судів заарештували і вивезли до Москви, де суд продовжив арешт українським морякам до квітня 2019 року. Росія відмовляється визнати українців військовополоненими і звинувачує їх у незаконному перетині російського кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram