ГоловнаПолітика

ОБСЄ радить Україні переглянути позицію щодо російських спостерігачів на виборах

Голова організації "висловив жаль" щодо відповідного закону.

ОБСЄ радить Україні переглянути позицію щодо російських спостерігачів на виборах
ОБСЕ советует Украине пересмотреть позицию относительно российских наблюдателей на выборах
Фото: facebook.com/oscesmm

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак запропонував українській стороні переглянути рішення про відмову російським спостерігачам працювати на виборах президента України 31 березня. Про це пише Радіо Свобода.

Лайчак під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним "висловив жаль", що український парламент 7 лютого ухвалив закон, який забороняє видавати громадянам Росії акредитацію як спостерігачам від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

"Голова ОБСЄ закликав керівництво України до пошуку всіх можливих шляхів, які забезпечать акредитацію всіх спостерігачів від Бюро ОБСЄ", - йдеться в повідомленні.

Однак глава МЗС України заявив, що його країна готова прийняти будь-яку кількість міжнародних спостерігачів від будь-яких країн, але не від Росії. Клімкін запропонував "поставити крапку у всіх дискусіях" на цю тему.

8 лютого він повідомив у Фейсбуці, що на початку січня листом поінформував директора Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, що МЗС не буде приймати документи від російських офіційних спостерігачів.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада України ухвалила законопроект, який забороняє громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні.

8 лютого повідомлялося, що двоє російських спостерігачів (Єлизавета Борисова З РГІВП і Христина Богданова з "Інституту громадської електоральної дипломатії") у складі довгострокової місії БДІПЛ ОБСЄ мають намір у понеділок, 11 лютого, вилетіти до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram