ГоловнаПолітика

Апеляційний суд визнав законною ліквідацію виборчих дільниць у Росії

Суд відхилив чотири позови, але позивачі оскаржують їх у Касаційному суді.

Апеляційний суд визнав законною ліквідацію виборчих дільниць у Росії
Фото: Макс Левин

Апеляційний адміністративний суд м. Києва відмовив у задоволенні чотирьох позовів про визнання недійсним рішення ЦВК про ліквідацію п'яти виборчих дільниць на території Російської Федерації. Про це повідомляє громадянська мережа "Опора" з посиланням на рішення суду.

"Позивачі вимагали визнати постанову протиправною. За даними публічних повідомлень прес-служб політичних сил, позивачі були пов'язані з партіями "Опозиційний блок", "Наші" і ініціативою "Опозиційна платформа - За життя" або підтримані ними", - сказано в повідомленні.

За результатами розгляду чотирьох позовів 6-й апеляційний адміністративний суд встановив відсутність у позивачів порушеного права.

"Фактично відсутність порушення прав та інтересів безпосередньо позивача стала ключовим аргументом суддів для відмови в задоволенні позовів. В одному з рішень відзначається, що позивач не надав доказів порушення його прав як виборця, а лише посилався на плани партії "Наші" висунути його кандидатом на пост президента України (справа № 855/3/19)", - сказано в повідомленні.

"Опора" зазначає, що права виборців не порушені, оскільки зареєстровані громадяни України з правом голосу прикріплені до виборчих дільниць у Фінляндії, Грузії і Казахстані, де вони зможуть проголосувати на виборах президента в березні 2019 року. Загальна кількість таких виборців - 34 201 особа.

Після розгляду Апеляційним судом деякі з позовів були оскаржені в Касаційному адміністративному суді в складі Верховного Суду України, чиє рішення буде вже остаточним.

Нагадаємо, 31 грудня 2018 року в Україні почалася виборча кампанія з виборів президента України. Цього ж дня ЦВК ліквідувала виборчі дільниці в Росії, оскільки голосування на території країни-агресора може становити небезпеку для українських виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram