ГоловнаПолітика

Рада визнала ветеранів ОУН-УПА учасниками бойових дій

Раніше ними визнавали тільки тих воїнів УПА, які воювали проти Німеччини.

Рада визнала ветеранів ОУН-УПА учасниками бойових дій
Фото: Макс Левин

Верховна Рада 6 грудня прийняла законопроект №8519 про визнання учасниками бойових дій ветеранів ОУН-УПА.

За це проголосували 236 народних депутатів.

Депутати внесли зміни до переліку учасників бойових дій, прописаного в Законі "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Раніше ними визнавалися тільки ті воїни УПА, які воювали проти німецько-фашистських загарбників у 1941-1944 роках і були реабілітовані як жертви політичних репресій.

У новій редакції закону учасниками бойових дій вважають усіх осіб, які воювали в складі УПА, "Поліської Січі" отамана Бульби-Боровця, Української народної революційної армії (УНРА), озброєних підрозділів Організації українських націоналістів, які воювали не тільки проти Третього Рейху, а й проти СРСР у 1944-1956 роках і пізніше.

У пояснювальній записці сказано, що станом на кінець травня 2018 року ще живі близько 1200 ветеранів ОУН-УПА.

Нагадаємо, навесні 2015 року Верховна Рада прийняла законопроект про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у 20 столітті, який визнає її учасниками армію УНР, армію ЗУНР, Карпатської Січі, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінську групу й інші схожі організації.

Цим законом держава визнала, що боротьба за незалежність України у 20 столітті велася з листопада 1917 року по 24 серпня 1991 року.

Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у 20 столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України у 20 столітті, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram