ГоловнаПолітика

Комітет підтримав законопроект про адвокатуру

Ймовірно, депутати розглядатимуть проект закону в четвер.

Комітет підтримав законопроект про адвокатуру
Фото: facebook/Верховна Рада України

Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя рекомендував законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" до голосування в першому читанні. За таке рішення проголосували дев'ять членів комітету з 16 присутніх, повідомляє журналіст LB.ua.

Раніше засідання ледь не зірвав депутат від фракції "Народний фронт" Ігор Лапін, залишивши зал засідань. Після цього в комітету не було кворуму.

При цьому голова комітету Руслан Князевич дозволив висловитися присутнім представникам юридичної спільноти з приводу законопроекту. Після того, як кворум зібрався, засідання продовжили.

Голосування проводилося двічі, оскільки після першого разу на табло з'явилася інформація про 15 членів, які проголосували, тоді як у залі було 16 депутатів.

Нагадаємо, проект закону підсилює гарантії здійснення адвокатської діяльності, а також розширює професійні права адвокатів. Щоб стати адвокатом, потрібно мати магістерський рівень юридичної освіти та два роки стажу як стажера адвоката або судді, прокурора, передбачає проект. Платне стажування скасовується. Щоб отримати свідоцтво адвоката, потрібно пройти письмове анонімне тестування, яке проводиться за аналогією з зовнішнім незалежним оцінюванням.

Адвокат не зобов'язаний розкривати адвокатську таємницю навіть за наявності дозволу клієнта. Крім цього, законопроект передбачає зміну розподілу грошей для органів адвокатського самоврядування.

Президент Петро Порошенко вніс законопроект "Про адвокатуру й адвокатську діяльність" 6 вересня.

Потреба в реформі адвокатури була закладена в Конституцію два роки тому. Зі змінами, які стосувалися судової системи, Верховна Рада ввела норму, якою з початку наступного року адвокатам буде надано виняткове право на представництво в судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram