ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити по €11 тис. кожному з 12 постраждалих в Одеській області в 2002 році ромів

Суд встановив, що відповідальність за цей злочин несе українська влада.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити по €11 тис. кожному з 12 постраждалих в Одеській області в 2002 році ромів
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини визнав українську владу винуватою в погромі ромського поселення в Одеській області в 2002 році і зобов'язав виплатити по 11 тис. євро моральної компенсації кожному з 12 постраждалих.

Про це йдеться в рішенні суду від 6 листопада.

Ще п'ятьом заявникам суд присудив по 9 тис. євро компенсації.

Справа "Бурля та інші проти України" стосувалася погрому, влаштованого в 2002 році в селищі Петрівка Одеської області.

"Постраждалі роми, зокрема, стверджували, що держава несе відповідальність за вторгнення і розграбування їхніх будинків, оскільки місцева влада в гіршому випадку була співучасником нападу, а в кращому - нічого не зробила, щоб запобігти цьому", - йдеться в рішенні.

ЄСПЛ одностайно ухвалив, що в цій справі є порушення ст. 8 (право на повагу будинку) і ст. 14 (заборона дискримінації) Європейської конвенції про права людини. Також суд вирішив, що стосовно низки заявників були порушення ст. 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції.

Аргументи українського уряду про те, що влада не брала участі в погромі, ЄСПЛ відхилив. Суд також підкреслив, що рішення правоохоронців не захищати цю групу осіб можна трактувати як таке, що принижує гідність.

Нижче наведена хронологія подій: 7 вересня 2002 року 17-річний етнічний українець був убитий у селі Петрівка, ймовірно, ромами. У відповідь натовп місцевих жителів зажадав вигнання всіх ромів з села.

Місцева рада погодилася з таким рішенням і вимагала від правоохоронців вигнати "соціально небезпечних людей, незалежно від етнічного походження". Того вечора мер селища порадив ромам піти, щоб уникнути погрому, а вночі натовп з декількох сотень осіб обшукав будинки заявників і розгромив їх.

Під час атаки були присутні правоохоронці, але вони не намагалися запобігти спустошенню будинків і були зосереджені винятково на запобіганні людським жертвам.

Кримінальну справу було порушено 10 вересня 2002 року. У 2019 році розслідування зупинили.

Нагадаємо, в ніч на 24 червня група молодих людей у масках напала на циганський табір під Львовом. Від ножових поранень загинув 24-річний житель Закарпатської області, четверо отримали поранення.

Сімох старшокласників і підозрюваного в організації нападу 20-річного юнака затримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram