ГоловнаПолітика

Денісова звернулася до директора ФСБ РФ із проханням відпустити моряків ЯМК-0041

Спецслужби РФ заявляють, що в моряків паспортів не забирали та в пересуванні не обмежували.

Денісова звернулася до директора ФСБ РФ із проханням відпустити моряків ЯМК-0041
Фото: primechaniya.ru

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до директора ФСБ Російської Федерації Олександра Бортникова з проханням вжити заходів для повернення в Україну членів екіпажу судна "ЯМК-0041". Українців Сергія Калиниченка, Олега Блока і Руслана Скрипника продовжують утримувати на території анексованого Криму.

"Українців Сергія Калиниченка, Олега Блока і Руслана Скрипника продовжують незаконно утримувати на території анексованого Криму. А все тому, що правоохоронці агресора безпричинно відібрали в них паспорти для виїзду за кордон", - написала Денісова на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона зазначає, що після закінчення майже 6 місяців всі троє моряків і їхні сім'ї фізично й морально виснажилися.

"Стан здоров'я Сергія Калиниченка значно погіршився. Він потерпає від ладонного фіброматозу, що потребує кваліфікованого лікування. Олег Блок до затримання опікувався своєю 83-річною матір'ю. Вона зараз практично в безпорадному стані без сина: не має можливості самостійно утримувати будинок, купувати продукти харчування", - написала Денісова.

Двоє дітей Скрипника вже майже півроку без батька. "Зараз у сім'ї немає коштів для утримання та виховання дітей, оскільки вони залишилися без годувальника", - наголосила омбудсмен.

"Минулого тижня радник президента РФ на мій запит відповів, що закордонних паспортів у екіпажу судна ніхто не забирав і свобода їхнього пересування не обмежувалася. Але покинути територію Криму вони досі не можуть. Минулої неділі нам все ж удалося повернути на підконтрольну Україні територію члена екіпажу Геннадія Отичка. Тому можливе повернення й інших. Олександр Бортников, якому я надіслала листа, має цьому сприяти", - написала уповноважений Верховної Ради.

Нагадаємо, 16 жовтня член екіпажу затриманого в Криму судна "ЯМК-0041" Геннадій Отичко прибув в Україну. Моряк перейшов адміністративний кордон у пункті в'їзду-виїзду "Каланчак", його відпустили у зв'язку зі смертю матері.

4 травня ФСБ Росії затримала українське риболовецьке судно "ЯМК-0041" з припискою в Очакові нібито за незаконний вилов камбали на захід від мису Тарханкут. П'ятьох членів екіпажу доправили до Криму. Капітан судна, Віктор Новицький, був заарештований. Російська влада заявляє, що йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Екіпаж понад півтора місяця утримували без будь-яких санкцій суду на території прикордонного управління ФСБ Росії в Балаклаві.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram