ГоловнаПолітика

Гройсман: Кабмін працює над пошуком оптимальної ціни на газ

Прем'єр запевнив, що Україна повністю готова до опалювального сезону.

Гройсман: Кабмін працює над пошуком оптимальної ціни на газ
Фото: Влад Мусиенко

Кабінет Міністрів працює над пошуком оптимальної та вигідної ціни на газ для населення.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час Години запитань до уряду, передає кореспондент LB.ua.

"Я кілька років працюю в уряді і щоразу чую, що опалювальний сезон не розпочнеться вчасно. Забудьте про це і не лякайте людей. Україна готова до опалювального сезону. Відповідальність за своєчасний запуск лежить на муніципалітетах. Я не бачу в цьому жодних проблем. Щодо ціни на газ, то ви знаєте, що ми ведемо складні дискусії з міжнародними партнерами. Оскільки багато років тому були взяті зобов'язання щодо формування єдиної ціни на газ в Україні", - заявив він.

Гройсман нагадав, що на цей момент ціна на газ для промисловості становить 11 тис. гривень за тисячу кубометрів, а для населення - 7 тис. гривень.

"Зараз ми працюємо над пошуком оптимальних рішень. Але найголовніше, щоб ми змогли захистити в цьому кожного громадянина... Все для початку опалювального сезону в нас є. Запаси газу є. Немає ніяких проблем. Як і з електроенергією. Система працює в штатному режимі", - сказав він.

Опалювальний сезон в Україні розпочнеться 15 жовтня.

Нагадаємо, Національний банк очікує зростання цін на газ і житлово-комунальні послуги на 25% у 2018 році.

Міжнародні партнери, які можуть допомогти Україні з обслуговуванням боргів, вимагають вирівняти ціни на газ для промислового сектору і для населення. Так, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.

Уряд мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив цього. Наприкінці серпня Кабмін відклав підвищення ціни на газ для населення поки що на місяць - до жовтня.

У серпні стало відомо про приїзд місії МВФ, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман попередив про майбутнє підвищення ціни.

Ціна газу для постачання населенню і ТКЕ зараз встановлена на рівні 4 942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram