ГоловнаПолітика

Путін зволікатиме з питанням обміну полоненими до початку української виборчої кампанії, - Геращенко

Кремль, можливо, видасть політв'язнів лояльним кандидатам у президенти.

Путін зволікатиме з питанням обміну полоненими до початку української виборчої кампанії, - Геращенко
Фото: Макс Требухов

Президент Росії Володимир Путін буде використовувати тему політичних заручників в українській виборчій кампанії. Таку думку висловила перша віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

"Тема "важлива і актуальна" для суспільства, і Кремль буде її розігрувати по повній. Жахливо, коли долі людей стають цинічним інструментом для впливу на український політичний ландшафт", - зазначила вона.

За словами Геращенко, це дуже гостро відчувалося на останній зустрічі в Мінську.

Вона нагадала, що з березня 2018 року Україна не отримала жодної відповіді від РФ на пропозицію віддати їм 36 росіян, також були відкинуті в рамках Мінська всі пропозиції про звільнення заручників в ОРДЛО.

"Все це наштовхує на думку, що Кремль чекатиме на старт української виборчої кампанії і потім спробує грати не тільки на темі заручників, а й ширше - Донбасу, війни і миру. Підштовхуючи до "прямих переговорів" з ОРДЛО і демонструючи прихильність певних кандидатів і партій, готових розмовляти на умовах Кремля, а не з позиції України", - зазначила Геращенко.

Нагадаємо, 2 липня 2018 року Геращенко назвала прізвища росіян для обміну на українських політв'язнів. Очікувалося, що Росія відповість на цю пропозицію під час зустрічі ТКГ 25 липня, однак цього не сталося: російська сторона попросила викласти прохання ще раз письмово, після чого українська омбудсменка Людмила Денісова направила своїй російській колезі новий лист-запит на обмін полоненими. Відповіді на цей лист наразі немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram