ГоловнаПолітика

Геращенко: Україна 25 липня очікує відповіді РФ на пропозицію обміняти 36 росіян

Росія блокує питання звільнення українців у російських в'язницях.

Геращенко: Україна 25 липня очікує відповіді РФ на пропозицію обміняти 36 росіян
Фото: censor.net.ua

Українська сторона у Тристоронній контактній групи на засіданні в Мінську 11 липня порушила питання про офіційну відповідь Росії на пропозицію передати 36 росіян в обмін на українських політв'язнів у РФ.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Верховної ради Ірина Геращенко.

"РФ та її представники і надалі уникають будь-якої відповіді, блокуючи тим самим питання звільнення українців у російських в'язницях", - написала Геращенко у фейсбуці.

За її словами, українські представники в ТКГ нагадали про зрив домовленостей президентів України та РФ щодо гуманітарного візиту омбудсмена до заручників і невиконання цих домовленостей Росією.

"Наші представники в ТКГ відзначили, що ми чекаємо 25 липня офіційної відповіді представників РФ на конкретну і цілком зрозумілу пропозицію: чи готові вони розморозити питання звільнення незаконно утримуваних, чи збираються забрати 36 громадян РФ, які прагнуть повернутися на Батьківщину, і віддати нам Сущенка, Сенцова, Кольченка, Клиха, Карпюка, Панова, Гриба, інших українців і кримських татар з російських в'язниць", - зазначила Геращенко.

Також Геращенко повідомила, що Україна ініціювала проведення розширеного засідання ТКГ за участю омбудсменів з питань погодження списків утримуваних для звільнення політв'язнів у Росії, Донбасі і Криму.

Мова йде про 23 громадян Росії, засуджених в Україні за шпигунство, підготовку і здійснення терактів або участь у бойових діях на сході, а також про 13 ув'язнених з російським або подвійним громадянством, відвідування яких вимагає російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram