ГоловнаПолітика

Пашинський запросив журналістів на слідчий експеримент щодо "Молота". Акредитуватися туди виявилося неможливо

"На полігон депутатів. А вас запрошую на комітет!"

Пашинський запросив журналістів на слідчий експеримент щодо "Молота". Акредитуватися туди виявилося неможливо
Сергей Пашинский
Фото: Макс Требухов

10 липня на Рівненському військовому полігоні будуть проводити слідчі дії для розслідування загибелі військових через розрив міномета "Молот".

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський, передає "Цензор.НЕТ".

"Завтра на цьому полігоні буде проводитися слідчий експеримент з підривом міномета. І я вважаю, що кликуши, які чомусь себе називають експертами в цьому питанні, повинні звернутися або в секретаріат нашого комітету або в Міністерство оборони, я знаю його позицію - воно хоче публічно і прозоро провести всі ці слідчі дії", - сказав Пашинський.

"Мене, чесно кажучи, шокує, що головні експерти в нас по мінометах - це випускниці житомирського педучилища. Мене шокує, коли шановні люди починають розповідати вже таку нісенітницю, яка на голову не лізе", - додав нардеп.

Пашинський також запросив представників ЗМІ та депутатів узяти участь у випробуваннях, а також у засіданні комітету, де планують з'ясувати причину вибуху.

"У нас усі експерти з випуску зброї, фахівці з ракет, літаків, вертольотів, мінометів, гармат, боєприпасів. Шановні друзі, давайте будемо відповідальними за свої слова. Ця єресь, ця брехня, яка в тому числі в залі парламенту лунає, вона призводить до найстрашнішого - до недовіри", - резюмував Пашинський.

Оновлення. Водночас, LB.ua не вдалося акредитуватися на слідчий експеримент.

Секретар комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник сказав, що потрібно акредитуватися через Міністерство оборони.

У прес-службі Міністерства оборони LB.ua з цим питанням переспрямували в Генеральний штаб. А в прес-службі Генерального штабу заявили, що акредитація журналістів на слідчий експеримент не проводиться.

Тому кореспондент LB.ua поцікавилася безпосередньо у Сергія Пашинського, як акредитуватися на слідчий експеримент. На що він відповів: "На полігон депутатів. А вас запрошую на комітет!"

Нагадаємо, в результаті розриву міномета через отримані травми, несумісні з життям, троє військовослужбовців загинули, ще дев'ять отримали поранення. Загиблі були бійцями 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади і базується в Ужгороді.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальникові Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти про підсумки розслідування інциденту наступного тижня, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Український 120-мм міномет "Молот" створений на основі радянського міномета 2Б11. Він оснащений сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дуловій частини від подвійного заряджання. Вага в бойовому положенні - 210 кг. Скорострільність - 12 пострілів на хвилину, дальність ураження ворожих цілей - більш ніж 7 км.

Поставки "Молотів" в армію розпочали в березні 2016 року. За цей час було поставлено кілька сотень мінометів.

Трагедія на Рівненському полігоні - це не перший вибух "Молота", який призвів до жертв. У липні 2016 року в результаті вибуху міномета на полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області загинули двоє людей. 30 березня 2017 року в Авдіївці в результаті вибуху міномета "Молот" загинули троє бійців АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram