ГоловнаПолітика

СБУ інсценувала три замовних вбивства у Черкаській області

Бізнесмен "замовив" активістів, які відстоювали права селян.

Служба безпеки України спільно з Головною військовою прокуратурою попередила три замовних вбивства у Черкаській області, інформує прес-центр СБУ.

"Співробітники департаменту контррозвідки СБ України під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури попередили через імітацію замовне вбивство громадського активіста і ще двох осіб, які відстоювали права селян в одному з районів Черкаської області", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину), п. 1, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу, СБУ встановила, що замовником вбивств є бізнесмен із Києва, сім'я якого має в Черкаській області земельний бізнес з паями місцевих жителів. Власники паїв висловлювали невдоволення умовами співпраці і вимагали збільшити оплату.

За інформацією СБУ, для залякування людей бізнесмен замовив вбивство представника громадського об'єднання "Самооборона Майдану Черкаської області", голови однієї із сільських рад району та її близького родича.

"Правоохоронці задокументували зустріч замовника з кілером, який повідомив про підготовку злочину і погодився співпрацювати зі слідством. На ній комерсант озвучив прізвища майбутніх жертв, надав додаткові інструкції щодо їх ліквідації, обговорив строки і порядок виконання замовлення", - йдеться у повідомленні.

Для імітації злочину було організовано "зникнення" активіста, а замовнику були надані зрежисовані фотографії, які повинні були переконати його у смерті жертви. "Оперативники спецслужби задокументували передання замовником після отримання "доказів" вчинення вбивства п'ятнадцяти тисяч доларів США і затримали зловмисника", - повідомляють в СБУ.

Зараз підозрюваному повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Як повідомлялося, в травні СБУ інсценувала вбивство депутата у Покровську Донецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram