ГоловнаПолітика

OCCRP опублікувала другу частину "Панамського досьє"

Журналісти, зокрема, знайшли підтвердження російського громадянства мера Одеси.

OCCRP опублікувала другу частину "Панамського досьє"
Фото: EPA/UPG

Центр дослідження корупції й організованої злочинності опублікував нові документи з "Панамського архіву", пов'язані з юридичною компанією Mossack Fonseca, які охоплюють період 2016-2017 років.

За даними журналістів, фірма спочатку не знала і не могла ідентифікувати майже 75% справжніх власників офшорних компаній, пише "Настоящее время".

З нового витоку випливає, що Геннадій Труханов - мер Одеси, який перебуває під корупційним розслідуванням, - все-таки має російське громадянство. Журналісти-розслідувачі в архівах виявили копію його російського паспорта.

Роками Труханов заперечував, що має російський паспорт.

Незважаючи на те, що українські журналісти виявляли дані Труханова в базах російської Федеральної податкової служби, СБУ так і не знайшла жодних підтверджень наявності в мера Одеси другого громадянства. У 2016 році російський консул Валерій Катункін офіційно заявляв, що Труханов не має російського громадянства.

За даними українських журналістів, Труханов отримав паспорт ще 2011 року. У копії, опублікованій OCCRP, термін дії паспорта вказано з 26 червня 2003 року по 26 червня 2008 року.

Ба більше, з нового витоку випливає, що із сім'єю Труханова пов'язані як мінімум дві офшорні компанії. Ними володіє його дочка Катерина, зареєстрована за адресою в московській квартирі, якою, у свою чергу, з 2003 року володіє мати одеського мера. Але цю нерухомість Труханов жодного разу не декларував, а згідно з офіційною декларацією, його мати живе з ним. На прохання журналістів про коментарі Труханов не відповів.

Згідно з новим витоком, аргентинський футболіст Ліонель Мессі і його батько ухилялися від сплати податків через панамську компанію.

Незважаючи на те, що ще 2016 року Мессі заявив журналістам, що його компанія Mega Star Enterprises Inc. "взагалі неактивна", новий витік документів вказує, що бізнес знаменитого футболіста все-таки веде діяльність. За даними одного зі співробітників Mossack Fonseca, їхній уругвайський офіс має підтвердження.

У лютому 2017-го юристи надіслали аргентинській владі доповідь про "підозрілу активність" бізнесу Мессі.

OCCRP у внутрішньому листуванні співробітників між панамським і уругвайським офісами дізналися про плани співробітників підробити документи, пов'язані з офшорними компаніями нинішнього президента Аргентини Маурісіо Макрі на Багамах.

Співробітники хотіли заднім числом підписати документ про власника, щоб приховати те, що Mossack Fonseca не знала, що їх клієнт - аргентинський президент. Проте співробітники відмовилися від ідеї, тому що вона "занадто ризикована".

Як з'ясували журналісти, Mossack Fonseca також не знала про зв'язки сім'ї Макрі з BF Corporation, офшорною компанією, яка здійснює діяльність з німецькими банками, приналежною двом братам Макрі. За день до обрання Макрі у 2015-му компанія перевела всі свої активи у швейцарський банк і попросила банк Німеччини "знищити все листування".

З нових документів також випливає, що дочка президента Казахстану і голова Комітету з міжнародних відносин, оборони і безпеки Сенату країни Даріга Назарбаєва з 2007 року одноосібно володіє компанією Asterry Holdings Ltd. на Британських Віргінських островах. Саме ця компанія через ланцюжок інших володіє частиною активів кондитерського бізнесу Казахстану, стверджують журналісти. На запити коментаря Назарбаєва не відповіла.

OCCRP також виявила, що одна з компаній, зареєстрованих на Британських Віргінських островах, належить братові колишнього прем'єр-міністра Малайзії Наджибу Разаку. Наразі проти Разака ведеться розслідування - за час його правління з державного інвестиційного фонду зникли кілька мільярдів доларів. Зокрема, прокуратура розслідує інцидент, коли з рахунків фонду перевели $10,6 млн на банківський рахунок Разака.

Серед нових документів журналісти також виявили низку компаній, які належать спадкоємцям знаменитого французького ювеліра П'єра Картьє. За даними OCCRP, сім'я Картьє через панамські офшорні компанії володіла ділянкою лісу в Канаді і декількома рахунками у швейцарських банках. Ні спадкоємці, ні їхні фінансові радники не погодилися дати коментар журналістам-розслідувачам.

Нагадаємо, навесні 2016 року в ЗМІ потрапив архів файлів Mossack Fonseca про реєстрацію офшорних фірм. У них йдеться про численні компанії, які використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями, відомими спортсменами. Розслідування базується на 2,6 терабайта даних, які включають в себе 11,5 млн документів, викрадених із серверів Mossack Fonseca.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram