ГоловнаПолітика

Верховний Суд заборонив перераховувати термін ув'язнення за "законом Савченко" після його скасування

Закон було скасовано 20 червня 2017 року, але деякі суди продовжували його застосовувати.

Верховний Суд заборонив перераховувати термін ув'язнення за "законом Савченко" після його скасування
Фото: argumentua.com

Верховний Суд заборонив перераховувати термін ув'язнення засудженим за "законом Савченко" після його скасування 21 червня 2017 року.

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури.

Відзначають, що 6 червня об'єднана палата Верховного Суду з ініціативи Генпрокуратури надала правовий висновок про застосування норми ч. 5 ст. 72 Кримінального кодексу в редакції закону від 26 листопада 2015 року "Про внесення зміни до Кримінального кодексу щодо вдосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув'язнення як термін покарання".

У рішенні Верховного Суду йдеться: правила зарахування попереднього ув'язнення як термін позбавлення волі чи інших видів покарання, передбачених ч. 1 ст. 72 Кримінального кодексу не можна вважати такими, що визначають "покарання" або "інші кримінально-правові наслідки діяння" в розумінні ч. 2 ст. 4 КК.

"З урахуванням викладеного, ч. 5 ст. 72 Кримінального кодексу в редакції закону від 26.11.2015 №838-VIIІ ("закону Савченко") не застосовується після набуття 21.06.2017 чинності нової редакції цієї норми. Попереднє ув'язнення зараховується в термін покарання з розрахунку один день такого висновку за два дні позбавлення волі лише на час дії цього закону", - наголошується в повідомленні.

Висновки про застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду, є обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень.

Нагадаємо, закон про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у термін основного покарання ("закон Савченко") набув чинності в грудні 2015 року. У січні 2016 року, відповідно до цього закону, вийшов з в'язниці суддя Ігоря Зварич, якого засудили до 10 років в'язниці за хабарництво. Крім того, суд зменшив термін засудженому до 8 років в'язниці Андрію Слюсарчуку, відомому як "доктор Пі", і він вийшов на свободу. У квітні вийшов з в'язниці засуджений за вбивство колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, а організатор наймасштабнішої будівельної афери "Еліта-центру" Олександр Волконський (Шахов) вийшов з СІЗО.

До листопада 2016 року за "законом Савченко" достроково було звільнено з місць позбавлення волі 8,5 тис. осіб, підлягали звільненню 35 тис. осіб. З уже звільнених 906 скоїли повторні злочини, зокрема 27 убивств, 21 завдання тяжких тілесних ушкоджень, 12 зґвалтувань, 670 крадіжок, 172 пограбування, 68 розбоїв, 43 шахрайства та 23 хуліганства.

18 травня Рада скасувала можливість перерахунку терміну тюремного ув'язнення за "законом Савченко".

20 червня 2017 року "закон Савченко" було скасовано, але деякі суди продовжили його застосовувати і перераховувати термін ув'язнення засудженим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram