ГоловнаПолітика

СБУ побоюється масштабної кібератаки з Росії напередодні фіналу ЛЧ

Шкідливим ПЗ можуть бути заражені роутери.

СБУ побоюється масштабної кібератаки з Росії напередодні фіналу ЛЧ

Служба безпеки України попередила про загрозу масштабної кібератаки з Росії напередодні фіналу Ліги чемпіонів, який відбудеться в Києві 26 травня.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Спеціалісти СБУ з кібербезпеки заявили, що мережеві пристрої на території України можуть бути уражені шкідливим програмним забезпеченням під умовною назвою VPNFilter. Вірус дозволяє перехоплювати трафік, який проходить через заражений пристрій, збирати і вивантажувати інформацію, дистанційно керувати інфікованим пристроєм і виводити його з ладу.

Під загрозою перебувають деякі роутери й інші мережеві пристрої Linksys, Mikrotik, Netgear, QNAP, TP-Link.

На сайті Cisco Talos повідомляють, що вірусом уражено приблизно 500 тисяч пристроїв у 54 країнах світу, але саме в Україні інфікування йде найактивніше.

Особливу небезпеку VPNFilter становить для автоматизованих систем управління технологічними процесами (SCADA). У зв'язку із цим в СБУ вважають, що Росія може готувати кібердиверсії на об'єктах національної критичної інфраструктури.

З огляду на ризики, СБУ і Національна поліція вже повідомили про загрозу потенційним жертвам атаки.

Іншим користувачам СБУ рекомендує перевантажити роутери, маршрутизатори, мережеві файлові сховища для видалення потенційно шкідливих програмних модулів з оперативної пам'яті пристроїв. Якщо є підстави вважати якийсь пристрій у локальній мережі зараженим, варто оновити його програмну прошивку до останньої актуальної версії. Якщо мережевий пристрій має доступ до файлової системи - видалити вміст директорій /var/run/vpnfilterw, var/run/tor, var/run/torrc, var/run/tord.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram