ГоловнаПолітика

Кожен четвертий суддя з першої тисячі не пройшов кваліфікаційне оцінювання

З червня 2016 року 2500 суддів подали у відставку.

Кожен четвертий суддя з першої тисячі не пройшов кваліфікаційне оцінювання
Співбесіда Тетяни Стрелець на ВККС
Фото: YouTube

431 суддя (75%) відповідає займаній посаді, 16 - не підтвердили здатність здійснювати правосуддя. Про це повідомляє Вища кваліфікаційна комісія суддів за результатами 12 днів співбесід першої тисячі суддів.

Щодо 103 суддів було оголошено перерву, зокрема, через неналежно оформлені висновки Громадської ради доброчесності. Щодо 23 суддів кваліфікаційне оцінювання зупинено (через дисциплінарні справи проти цих суддів); щодо 2 суддів оцінювання припинено; щодо 3 - відкладено розгляд питання.

Співбесіди відбувалися з 23 березня по 20 квітня. До цього етапу кваліфоцінювання було допущено тільки тих суддів, які успішно здали дворівневий іспит: анонімне письмове тестування та практичне завдання на вміння формувати судові рішення. 31 суддя не склав іспити.

ВККС підкреслює, що стосовно 14 з 16 суддів, яких визнали не відповідними займаній посаді, комісія не отримала ніяких висновків або інформації від Громадської ради доброчесності. Серед них - судді, які виносили рішення у справах Майдану і які не змогли пояснити джерела походження майна і мають інші невідповідності в деклараціях. "Певна інформація щодо суддів з'являється на сайті ГРД уже після того, як співбесіда з суддею відбулася", - повідомляє ВККС.

Комісія також нагадує, що з червня 2016 року 2500 суддів подали у відставку, зокрема, через небажання проходити кваліфікаційне оцінювання. А це - 31% від загального числа суддів країни.

Нагадаємо, Вища кваліфікаційна комісія суддів проводить кваліфікаційне оцінювання всіх суддів на відповідність займаній посаді. Судді складають тести, практичне завдання, проходять психологічні тести та співбесіду. Члени ВККС також вивчають досьє суддів. Тих суддів, які не пройдуть кваліфоцінювання, буде звільнено.

23 березня відбулися перші співбесіди з суддями. Після перших співбесід Громадська рада доброчесності повідомила, що виходить з цього процесу, оскільки напередодні ВККС змінила свій регламент, що торкнулося і їх діяльності.

ГРД готувала інформацію або висновки про кожного суддю, який проходив співбесіду. Негативні висновки ВККС долала 14 з 16 голосів членів комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram