ГоловнаПолітика

СБУ оприлюднила дані про 20 найманців "Вагнера", таємно відправлених у Сирію

З Владивостока у Сирію на кораблі "Варяг" було відправлено переважно жителів Приморського краю, Амурської області і Республіки Саха-Якутія.

Служба безпеки України опублікувала дані про 20 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", яких таємно доправили в Сирію на російському військовому кораблі. Оприлюднення цих даних стало відповіддю на заяву Міноборони РФ, що крейсер "Варяг" нібито не придатний для транспортування особового складу і техніки, інформує прес-центр відомства в середу, 18 квітня.

"Прекрасно розумію, що ця інформація є дуже незручною для вищого військового і, мабуть, і політичного керівництва Росії. У зв'язку з чим МО РФ різним чином намагається "не бачити російських "іхтамнєтов", ні в Україні, ні в Сирії", - йдеться в заяві голови СБУ Василя Грицака.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

За даними СБУ, з російського Владивостока у Сирію на військовому кораблі були відправлені найманці - переважно жителі Приморського краю, Амурської області і Республіки Саха-Якутія.

Голова СБУ зазначив, що як мінімум для двох найманців із цього списку (О. Крохун і П. Соломонов) плавання на "Варязі" стало "подорожжю в один кінець".

"Також наголошую, що, в разі виникнення в МО РФ "труднощів" зі встановленням конкретних паспортних даних і адрес проживання зазначених громадян РФ з-поміж "іхтамнєтов" Вагнера для притягнення їх до кримінальної відповідальності за найманство, СБУ готова оприлюднити і цю інформацію для донесення правди до громадян Росії і ліквідації "необізнаності" вищих офіцерів МО РФ", - заявив Грицак.

Напередодні затриманий росіянин дав свідчення СБУ про переправлення найманців "Вагнера" в Сирію.

Нагадаємо, про приватну військову компанію "Вагнер" уперше стало відомо в березні 2016 року від петербурзького видання "Фонтанка". За інформацією видання, за ПВК стоїть колишній командир загону спецпризначення ГРУ Міноборони РФ Дмитро Уткін з позивним "Вагнер". За інформацією незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team, бійці "Вагнера" беруть участь у боях у Сирії. Офіційно участь групи у військовій операції не визнається.

Крім того, відомо, що бійці ПВК "Вагнер" беруть участь у бойових діях на Донбасі. Так, СБУ встановила причетність ПВК "Вагнер" до знищення українського Іл-76 на Донбасі і подій у Дебальцевому.

Крім того, встановлено участь у ПВК "Вагнер" близько 40 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram